Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of dietary linseed and sunflower oil on cholesterol and fatty acid contents in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200002" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200002 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of dietary linseed and sunflower oil on cholesterol and fatty acid contents in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) were fed a diet containing 2.5 or 5 % linseed (L) or sunflower (S) oil (L2.5, L5, S2.5, S5), or a mixture (5 %) of both oils (LS5). Control group (0) was fed a commercial feed mixture. After 75 days of fattening 16 individuals from each of six groups were selected to estimate the content of nutrients in flayed fillets. Meat of controls contained less polyunsaturated fatty acids (PUFA) than meat of fish fed the feed mixtures L5, S5 and LS5. When only L was used, troutmeat contained less linoleic acid and more a-linolenic acid (P<0.01) than after feeding a diet containing S. Fish receiving S showed significantly higher levels of n-6 PUFA in their meat than all other groups. The content of n-3 PUFA was significantly (P<0.05 - 0.01) higher in the group receiving L than in that fed the S alone. In the group L5, the n-3/n-6 PUFA ratio in meat was significantly (P<0.01) higher than in all other groups.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of dietary linseed and sunflower oil on cholesterol and fatty acid contents in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets

  • Popis výsledku anglicky

    Rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) were fed a diet containing 2.5 or 5 % linseed (L) or sunflower (S) oil (L2.5, L5, S2.5, S5), or a mixture (5 %) of both oils (LS5). Control group (0) was fed a commercial feed mixture. After 75 days of fattening 16 individuals from each of six groups were selected to estimate the content of nutrients in flayed fillets. Meat of controls contained less polyunsaturated fatty acids (PUFA) than meat of fish fed the feed mixtures L5, S5 and LS5. When only L was used, troutmeat contained less linoleic acid and more a-linolenic acid (P<0.01) than after feeding a diet containing S. Fish receiving S showed significantly higher levels of n-6 PUFA in their meat than all other groups. The content of n-3 PUFA was significantly (P<0.05 - 0.01) higher in the group receiving L than in that fed the S alone. In the group L5, the n-3/n-6 PUFA ratio in meat was significantly (P<0.01) higher than in all other groups.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP525%2F01%2FP078" target="_blank" >GP525/01/P078: Vliv pohlaví, intenzity růstu, poměru živin v krmné dávce a tepelné úpravy na obsah cholesterolu, mastných kyselin, tuku a bílkovin v rybím mase</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    321-330

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus