Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv lněného a slunečnicového oleje na podíl mastných kyselin ve svalovině pstruha duhového

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200044" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200044 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv lněného a slunečnicového oleje na podíl mastných kyselin ve svalovině pstruha duhového

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pstruzi duhoví (Oncorhynchus mykiss) byli vykrmováni směsí obsahující 2,5 nebo 5 % lněného (L) nebo slunečnicového (S) oleje (L2,5; L5; S2,5; S5), nebo 5 % směsi obou olejů (LS5). Skupina kontrolní (0) dostávala průmyslově vyráběnou krmnou směs. Po 75 dnech výkrmu byl ve filé bez kůže stanoven obsah mastných kyselin. V obsahu nasycených i mononenasycených mastných kyselin, kyseliny arachidonové, eikosapentaenové a dokosahexaenové ve svalovině různě krmených ryb nebylo průkazných rozdílů. Svalovina kontrolních ryb obsahovala méně polynenasycených mastných kyselin (PUFA) než maso ryb krmených L5, S5 a LS5. Při zařazení samotného L svalovina obsahovala méně kyseliny linolové a více kyseliny ?-linolenové než při zkrmování směsi obsahující S.Ryby, které dostávaly S měly ve svalovině vysoce průkazně více n-6 PUFA než ryby v ostatních skupinách.Obsah n-3 PUFA byl při zkrmování L průkazně vyšší než při krmení samotným S.Ve skupině L5 byl poměr n-3/n-6 PUFA v mase nejpříznivější pro spotřebitel

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of dietary linseed and sunflower oil on fatty acid content in rainbow trout fillets

  • Popis výsledku anglicky

    Rainbow trout were fed a diet containing 2.5 or 5 % linseed (L) or sunflower (S) oil (L2.5, L5, S2.5, S5), or a mixture (5 %) of both oils (LS5). Control group (0) was fed a commercial feed mixture. After 75 days of fattening were estimate the content offatty acids in flayed fillets. There were no significant differences in saturated and monounsaturated fatty acids, arachidonic, eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid content, resp. in meat of fish fed the different diets. Meat of control group contained less polyunsaturated fatty acids than in the meat of fish fed the feed mixtures L5, S5 and LS5. When only L was used, trout meat contained less linoleic acid and more ?-linolenic acid than after feeding a diet containing S. Fish receiving S showed sign. higher levels of n-6 PUFA in their meat than all other groups. The content of n-3 PUFA was higher in the group receiving L than in that fed the S alone. In the group L5, the n-3/n-6 PUFA ratio in meat was higher than in all other grou

Klasifikace

  • Druh

    A - Audiovizuální tvorba

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    80-7157-723-5

  • Místo vydání

    Brno

  • Název nakladatele resp. objednatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Verze

    Neuveden

  • Identifikační číslo nosiče