Vliv lněného a slunečnicového oleje na podíl mastných kyselin ve svalovině pstruha duhového
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200044" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200044 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv lněného a slunečnicového oleje na podíl mastných kyselin ve svalovině pstruha duhového
Popis výsledku v původním jazyce
Pstruzi duhoví (Oncorhynchus mykiss) byli vykrmováni směsí obsahující 2,5 nebo 5 % lněného (L) nebo slunečnicového (S) oleje (L2,5; L5; S2,5; S5), nebo 5 % směsi obou olejů (LS5). Skupina kontrolní (0) dostávala průmyslově vyráběnou krmnou směs. Po 75 dnech výkrmu byl ve filé bez kůže stanoven obsah mastných kyselin. V obsahu nasycených i mononenasycených mastných kyselin, kyseliny arachidonové, eikosapentaenové a dokosahexaenové ve svalovině různě krmených ryb nebylo průkazných rozdílů. Svalovina kontrolních ryb obsahovala méně polynenasycených mastných kyselin (PUFA) než maso ryb krmených L5, S5 a LS5. Při zařazení samotného L svalovina obsahovala méně kyseliny linolové a více kyseliny ?-linolenové než při zkrmování směsi obsahující S.Ryby, které dostávaly S měly ve svalovině vysoce průkazně více n-6 PUFA než ryby v ostatních skupinách.Obsah n-3 PUFA byl při zkrmování L průkazně vyšší než při krmení samotným S.Ve skupině L5 byl poměr n-3/n-6 PUFA v mase nejpříznivější pro spotřebitel
Název v anglickém jazyce
The effect of dietary linseed and sunflower oil on fatty acid content in rainbow trout fillets
Popis výsledku anglicky
Rainbow trout were fed a diet containing 2.5 or 5 % linseed (L) or sunflower (S) oil (L2.5, L5, S2.5, S5), or a mixture (5 %) of both oils (LS5). Control group (0) was fed a commercial feed mixture. After 75 days of fattening were estimate the content offatty acids in flayed fillets. There were no significant differences in saturated and monounsaturated fatty acids, arachidonic, eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid content, resp. in meat of fish fed the different diets. Meat of control group contained less polyunsaturated fatty acids than in the meat of fish fed the feed mixtures L5, S5 and LS5. When only L was used, trout meat contained less linoleic acid and more ?-linolenic acid than after feeding a diet containing S. Fish receiving S showed sign. higher levels of n-6 PUFA in their meat than all other groups. The content of n-3 PUFA was higher in the group receiving L than in that fed the S alone. In the group L5, the n-3/n-6 PUFA ratio in meat was higher than in all other grou
Klasifikace
Druh
A - Audiovizuální tvorba
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
80-7157-723-5
Místo vydání
Brno
Název nakladatele resp. objednatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Verze
Neuveden
Identifikační číslo nosiče
—