Effect of linseed and sunflower oil in the diet on cholesterol and fatty acids contents in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200035" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200035 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of linseed and sunflower oil in the diet on cholesterol and fatty acids contents in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets.
Popis výsledku v původním jazyce
Rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) were fed a diet containing 2.5 or 5 % linseed (L) or sunflower (S) oil (L2.5, L5, S2.5, S5), or a mixture (5 %) of both oils (LS5). Control group (0) was fed a commercial feed mixture. After 75 days of fattening 16 individuals from each of six groups were selected to estimate the content of nutrients in flayed fillets. Meat of controls contained less polyunsaturated fatty acids (PUFA) than meat of fish fed the feed mixtures L5, S5 and LS5 (P<0.05 - 0.01). When only Lwas used, trout meat contained less linoleic acid and more a-linolenic acid (P<0.01) than after feeding a diet containing S. Fish receiving S showed significantly higher levels of n-6 PUFA in their meat than all other groups. The content of n-3 PUFA wassignificantly (P<0.05 - 0.01) higher in the group receiving L than in that fed the S alone. In the group L5, the n-3/n-6 PUFA ratio in meat was significantly (P<0.01) higher than in all other groups.
Název v anglickém jazyce
Effect of linseed and sunflower oil in the diet on cholesterol and fatty acids contents in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets.
Popis výsledku anglicky
Rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) were fed a diet containing 2.5 or 5 % linseed (L) or sunflower (S) oil (L2.5, L5, S2.5, S5), or a mixture (5 %) of both oils (LS5). Control group (0) was fed a commercial feed mixture. After 75 days of fattening 16 individuals from each of six groups were selected to estimate the content of nutrients in flayed fillets. Meat of controls contained less polyunsaturated fatty acids (PUFA) than meat of fish fed the feed mixtures L5, S5 and LS5 (P<0.05 - 0.01). When only Lwas used, trout meat contained less linoleic acid and more a-linolenic acid (P<0.01) than after feeding a diet containing S. Fish receiving S showed significantly higher levels of n-6 PUFA in their meat than all other groups. The content of n-3 PUFA wassignificantly (P<0.05 - 0.01) higher in the group receiving L than in that fed the S alone. In the group L5, the n-3/n-6 PUFA ratio in meat was significantly (P<0.01) higher than in all other groups.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP525%2F01%2FP078" target="_blank" >GP525/01/P078: Vliv pohlaví, intenzity růstu, poměru živin v krmné dávce a tepelné úpravy na obsah cholesterolu, mastných kyselin, tuku a bílkovin v rybím mase</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Beyond Monoculture - Proceedings of the Aquaculture Europe 2003
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
182-183
Název nakladatele
European Aquaculture Society
Místo vydání
Oostende; Belgium
Místo konání akce
Trondheim; Norway
Datum konání akce
8. 8. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—