Optimalizace metody stanovení vitaminu E v Moringa oleifera a Moringa stenopetala
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43919421" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43919421 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace metody stanovení vitaminu E v Moringa oleifera a Moringa stenopetala
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá možností stanovení a optimalizací metody obsahu vitaminu E ve vzorcích semen a oleje Moringa oleifera a Moringa stenopetala. Bylo zjištěno, že celková aktivita vitaminu E se významně snižuje v průběhu doby skladování. Jednotlivé druhy Moringa oleifera a Moringa stenopetala se od sebe liší složením jednotlivým izomerů tokoferolů. Moringa oleifera má nejvyšší obsah izomeru gama tokoferolu, oproti tomu má Moringa stenopetala nejvyšší obsah alfa tokoferolu. Práce je zajímavá v porovnání právě těchto dvou druhů moringy, jelikož Moringa oleifera je z hlediska výzkumu probádanější, srovnávali jsme ji s Moringou stenopetalou, která není tolik známá a roste především na africkém kontinentě. Moringa má tradici v oblastech Afriky či Indie již tisíce let, avšak přesné metodiky detekce obsahových látek nejsou dostatečně vědecky doloženy.
Název v anglickém jazyce
Optimization of the method for vitamin E determination in Moringa oleifera and Moringa stenopetala
Popis výsledku anglicky
This paper deals with the method of vitamin E determination - from the viewpoint of its possibility and optimisation - in seed and oil samples of Moringa oleifera a Moringa stenopetala. It was found out that the total vitamin E activity has been decreased significantly during the storage. Individual varieties of Moringa oleifera and Moringa stenopetala are significantly different from each other in the content of individual tocopherol isomers. In Moringa oleifera, the isomer with the highest concentration is gamma tocopherol, while Moringa stenopetala has the highest content of alpha tocopherol. The comparison of both Moringa varieties is one of the most interesting aspects of this research, as Moringa oleifera has already been studied more often, while Moringa stenopetala, to which it is compared, is much less known and is grown mostly in the African continent. Moringa is a traditional crop cultivated in some areas of Africa and India for thousands of years, but the accurate methodologies for the determination of contained compounds in these samples still miss the adequate scientific background.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
328-337
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
2. 3. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—