Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Optimalizace metody stanovení vitaminu E v Moringa oleifera a Moringa stenopetala

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43919421" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43919421 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Optimalizace metody stanovení vitaminu E v Moringa oleifera a Moringa stenopetala

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývá možností stanovení a optimalizací metody obsahu vitaminu E ve vzorcích semen a oleje Moringa oleifera a Moringa stenopetala. Bylo zjištěno, že celková aktivita vitaminu E se významně snižuje v průběhu doby skladování. Jednotlivé druhy Moringa oleifera a Moringa stenopetala se od sebe liší složením jednotlivým izomerů tokoferolů. Moringa oleifera má nejvyšší obsah izomeru gama tokoferolu, oproti tomu má Moringa stenopetala nejvyšší obsah alfa tokoferolu. Práce je zajímavá v porovnání právě těchto dvou druhů moringy, jelikož Moringa oleifera je z hlediska výzkumu probádanější, srovnávali jsme ji s Moringou stenopetalou, která není tolik známá a roste především na africkém kontinentě. Moringa má tradici v oblastech Afriky či Indie již tisíce let, avšak přesné metodiky detekce obsahových látek nejsou dostatečně vědecky doloženy.

  • Název v anglickém jazyce

    Optimization of the method for vitamin E determination in Moringa oleifera and Moringa stenopetala

  • Popis výsledku anglicky

    This paper deals with the method of vitamin E determination - from the viewpoint of its possibility and optimisation - in seed and oil samples of Moringa oleifera a Moringa stenopetala. It was found out that the total vitamin E activity has been decreased significantly during the storage. Individual varieties of Moringa oleifera and Moringa stenopetala are significantly different from each other in the content of individual tocopherol isomers. In Moringa oleifera, the isomer with the highest concentration is gamma tocopherol, while Moringa stenopetala has the highest content of alpha tocopherol. The comparison of both Moringa varieties is one of the most interesting aspects of this research, as Moringa oleifera has already been studied more often, while Moringa stenopetala, to which it is compared, is much less known and is grown mostly in the African continent. Moringa is a traditional crop cultivated in some areas of Africa and India for thousands of years, but the accurate methodologies for the determination of contained compounds in these samples still miss the adequate scientific background.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    328-337

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    2. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku