Účinnost vybraných silic druhů z čeledi Lamiaceae k patogenu Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43920529" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43920529 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Účinnost vybraných silic druhů z čeledi Lamiaceae k patogenu Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum
Popis výsledku v původním jazyce
V laboratorních podmínkách byla diskovou difuzní metodou testována účinnost vybraných silic a jejich komponent k pektinolytické bakterii Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum a následně byla hodnocena minimální baktericidní koncentrace (MBC) v tekutém médiu. Do testů byly zařazeny silice máty, oregana, rozmarýnu a komponenty carvacrol, menthon, thymol přírodní a syntetický a jako kontrola byla použita silice ze skořice. Všechny testované silice a jejich komponenty vykazovaly antibakteriální účinnost do koncentrace 50 μl/ml. Žádný inhibiční efekt však neměly v koncentracích 10 a 5 μl/ml. U silic z oregana a skořice bylo dosaženo MBC již při koncentraci 25 μl/ml, zatímco u silice z máty byla MBC 100 μl/ml.
Název v anglickém jazyce
Efficacy of selected essential oils of species from Lamiaceae family against Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum
Popis výsledku anglicky
The effectiveness of selected essential oils and their components against the pectinolytic bacterium Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum was detected by the disk diffusion assay and subsequently the minimum bactericidal concentration (MBC) was evaluated in the liquid medium under laboratory conditions. Essential oils from mint, oregano, rosemary and components carvacrol, menthon and thymol (natural and synthetic) were included in the tests. Essential oil from cinnamon was used as a control. All tested essential oils and their components showed antibacterial activity up to concentration of 50 μl/ml. However, no inhibitory effect was evaluated at concentrations of 10 and 5 μl/ml. MBC of essential oils from oregano and cinnamon was achieved at a concentration of 25 μl/ml, while MBC of essential oil from mint was 100 μl/ml.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ekologická ochrana konzumních brambor jako zdravé zeleniny proti vybraným půdou a sadbou přenášeným patogenům</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
245-250
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—