Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Účinnost vybraných silic druhů z čeledi Lamiaceae k patogenu Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43920529" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43920529 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Účinnost vybraných silic druhů z čeledi Lamiaceae k patogenu Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V laboratorních podmínkách byla diskovou difuzní metodou testována účinnost vybraných silic a jejich komponent k pektinolytické bakterii Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum a následně byla hodnocena minimální baktericidní koncentrace (MBC) v tekutém médiu. Do testů byly zařazeny silice máty, oregana, rozmarýnu a komponenty carvacrol, menthon, thymol přírodní a syntetický a jako kontrola byla použita silice ze skořice. Všechny testované silice a jejich komponenty vykazovaly antibakteriální účinnost do koncentrace 50 μl/ml. Žádný inhibiční efekt však neměly v koncentracích 10 a 5 μl/ml. U silic z oregana a skořice bylo dosaženo MBC již při koncentraci 25 μl/ml, zatímco u silice z máty byla MBC 100 μl/ml.

  • Název v anglickém jazyce

    Efficacy of selected essential oils of species from Lamiaceae family against Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum

  • Popis výsledku anglicky

    The effectiveness of selected essential oils and their components against the pectinolytic bacterium Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum was detected by the disk diffusion assay and subsequently the minimum bactericidal concentration (MBC) was evaluated in the liquid medium under laboratory conditions. Essential oils from mint, oregano, rosemary and components carvacrol, menthon and thymol (natural and synthetic) were included in the tests. Essential oil from cinnamon was used as a control. All tested essential oils and their components showed antibacterial activity up to concentration of 50 μl/ml. However, no inhibitory effect was evaluated at concentrations of 10 and 5 μl/ml. MBC of essential oils from oregano and cinnamon was achieved at a concentration of 25 μl/ml, while MBC of essential oil from mint was 100 μl/ml.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ekologická ochrana konzumních brambor jako zdravé zeleniny proti vybraným půdou a sadbou přenášeným patogenům</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    245-250

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus