Evaluation of nutritional potential of selected sorghum varieties in relation to different types of soil localities
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43921759" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43921759 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mendelnet.cz/media/mnet_2021_full.pdf" target="_blank" >https://mendelnet.cz/media/mnet_2021_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of nutritional potential of selected sorghum varieties in relation to different types of soil localities
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to evaluate selected sorghum varieties and their nutritional potential in relation to different types of soil locations. The comparison was done at the Field Experimental Station in Žabčice at two different locations Obora (clay loam soil - fluvial soil) and Písky (light sandy soil). Sorghum varieties were analysed for basic laboratory parameters - ash, fat, crude protein, acid detergent fibre (ADF), neutral detergent fibre (NDF) and digestibility of dry matter and organic matter using in vitro pepsin by cellulase method. The analyses were performed according to the relevant standards. The results of this research prove that the differences in selected nutritional parameters between the compared locations are not very high. A statistically significant difference (P> 0.05) were found for crude protein at Písky location.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of nutritional potential of selected sorghum varieties in relation to different types of soil localities
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate selected sorghum varieties and their nutritional potential in relation to different types of soil locations. The comparison was done at the Field Experimental Station in Žabčice at two different locations Obora (clay loam soil - fluvial soil) and Písky (light sandy soil). Sorghum varieties were analysed for basic laboratory parameters - ash, fat, crude protein, acid detergent fibre (ADF), neutral detergent fibre (NDF) and digestibility of dry matter and organic matter using in vitro pepsin by cellulase method. The analyses were performed according to the relevant standards. The results of this research prove that the differences in selected nutritional parameters between the compared locations are not very high. A statistically significant difference (P> 0.05) were found for crude protein at Písky location.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2021: Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7509-821-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
78-82
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 11. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—