Vyhodnocení množství a kvality tuku jatečných jehňat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43922021" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43922021 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vyhodnocení množství a kvality tuku jatečných jehňat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit vliv plemenné příslušnosti jehňat na množství a kvalitu tuku v jehněčím mase. Do pokusu bylo vybráno 30 jehňat (12 ks čistokrevných jehňat suffolk (SF) a 18 ks čistokrevných jehňat valašská ovce (V)). Masné plemeno suffolk mělo signifikantně (p<0,01) lepší zmasilost JUT a při disekci jatečného těla byl zjištěn vyšší podíl kýty. U plemene kombinovaného typu valašská ovce byl zjištěn průkazně (p < 0,05) vyšší podíl tuku na kýtě. U jehňat SF byl prokázán signifikantně (p<0,01) nižší podíl MUFA a vyšší podíl PUFA a obsah n-3 MK oproti plemenu V. Z pohledu výživy člověka byl poměr n-6/n-3 velmi příznivý v mase obou sledovaných plemen ovcí.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of lamb fat quality and quantity
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of breed on the meat quality of lambs (content of fat and content of fatty acids). Totally 30 lambs were included in the experiment (12 purebreed Suffolk (SF) and 18 purebreed Wallachian (W)). The Suffolk meat breed had a significantly (p<0.01) better SEUROP conformation score and was found higher proportion of the leg. The combined Wallachian sheep breed was found to have a significantly higher portion of fat in leg (p<0.05). SF lambs showed a significantly (p<0.01) lower proportion of MUFA and a higher proportion of PUFA and portion of n-3 FA compared to breed W. From the point of view of human nutrition, the n-6/n-3 ratio was very favorable in the meat of both monitored sheep breeds.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
32-35
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—