Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vyhodnocení množství a kvality tuku jatečných jehňat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43922021" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43922021 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vyhodnocení množství a kvality tuku jatečných jehňat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjistit vliv plemenné příslušnosti jehňat na množství a kvalitu tuku v jehněčím mase. Do pokusu bylo vybráno 30 jehňat (12 ks čistokrevných jehňat suffolk (SF) a 18 ks čistokrevných jehňat valašská ovce (V)). Masné plemeno suffolk mělo signifikantně (p&lt;0,01) lepší zmasilost JUT a při disekci jatečného těla byl zjištěn vyšší podíl kýty. U plemene kombinovaného typu valašská ovce byl zjištěn průkazně (p &lt; 0,05) vyšší podíl tuku na kýtě. U jehňat SF byl prokázán signifikantně (p&lt;0,01) nižší podíl MUFA a vyšší podíl PUFA a obsah n-3 MK oproti plemenu V. Z pohledu výživy člověka byl poměr n-6/n-3 velmi příznivý v mase obou sledovaných plemen ovcí.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of lamb fat quality and quantity

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effect of breed on the meat quality of lambs (content of fat and content of fatty acids). Totally 30 lambs were included in the experiment (12 purebreed Suffolk (SF) and 18 purebreed Wallachian (W)). The Suffolk meat breed had a significantly (p&lt;0.01) better SEUROP conformation score and was found higher proportion of the leg. The combined Wallachian sheep breed was found to have a significantly higher portion of fat in leg (p&lt;0.05). SF lambs showed a significantly (p&lt;0.01) lower proportion of MUFA and a higher proportion of PUFA and portion of n-3 FA compared to breed W. From the point of view of human nutrition, the n-6/n-3 ratio was very favorable in the meat of both monitored sheep breeds.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    32-35

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus