Vliv plemene na kvalitu jehněčího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43914485" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43914485 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv plemene na kvalitu jehněčího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit vliv plemenné příslušnosti jehňat na vybrané kvalitativní ukazatele v jehněčím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin, hodnota pH, vaznost vody a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 42 jehňat (18 ks čistokrevných jehňat plemene zwartbles (ZW), 12 ks čistokrevných jehňat romney (K) a 12 ks čistokrevných jehňat suffolk (SF)). U ukazatelů nutriční kvality byly zjištěny statisticky významné rozdíly (p < 0,01) u obsahu intramuskulárního tuku mezi plemenem ZW a ostatními skupinami. Také u obsahu celkových bílkovin byla zjištěna signifikantní diference (p < 0,01) mezi plemenem s masnou užitkovostí (SF) a oběma plemeny s kombinovanou užitkovostí. V intenzitě barvy jehněčího masa byla zjištěna statistická diference (p < 0,01) mezi plemenem ZW a ostatními testovanými skupinami jehňat. Nejsvětlejší odstín barvy masa byl zaznamenán u jehňat plemene zwartbles.
Název v anglickém jazyce
Effect of breed on lamb meat quality
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of breed on the meat quality of lambs (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash, pi I value, water holding capacity). The values in CIELab system were also monitored. Totally 42 lambs were included in the experiment (18 purebreed Zwartbles (ZW), 12 purebreed Romney (K) and 12 purebreed Suffolk (SF)). Content of intramuscular fat was significantly the lowest in ZW (p < 0.01). On the other hand content of proteins was significantly the highest in SF (p < 0.01). The lowest values of colour were detected in ZW (p < 0.01).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
38-41
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—