Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv plemene na kvalitu jehněčího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43914485" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43914485 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv plemene na kvalitu jehněčího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjistit vliv plemenné příslušnosti jehňat na vybrané kvalitativní ukazatele v jehněčím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin, hodnota pH, vaznost vody a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 42 jehňat (18 ks čistokrevných jehňat plemene zwartbles (ZW), 12 ks čistokrevných jehňat romney (K) a 12 ks čistokrevných jehňat suffolk (SF)). U ukazatelů nutriční kvality byly zjištěny statisticky významné rozdíly (p &lt; 0,01) u obsahu intramuskulárního tuku mezi plemenem ZW a ostatními skupinami. Také u obsahu celkových bílkovin byla zjištěna signifikantní diference (p &lt; 0,01) mezi plemenem s masnou užitkovostí (SF) a oběma plemeny s kombinovanou užitkovostí. V intenzitě barvy jehněčího masa byla zjištěna statistická diference (p &lt; 0,01) mezi plemenem ZW a ostatními testovanými skupinami jehňat. Nejsvětlejší odstín barvy masa byl zaznamenán u jehňat plemene zwartbles.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of breed on lamb meat quality

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effect of breed on the meat quality of lambs (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash, pi I value, water holding capacity). The values in CIELab system were also monitored. Totally 42 lambs were included in the experiment (18 purebreed Zwartbles (ZW), 12 purebreed Romney (K) and 12 purebreed Suffolk (SF)). Content of intramuscular fat was significantly the lowest in ZW (p &lt; 0.01). On the other hand content of proteins was significantly the highest in SF (p &lt; 0.01). The lowest values of colour were detected in ZW (p &lt; 0.01).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    38-41

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus