Vliv užitkového typu krav na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43908991" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43908991 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv užitkového typu krav na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu krav na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 61krav (32 ks čistokrevných krav plemene Českého strakatého skotu (C), 11 ks kříženek C s plemenem Charolais (Ch) a 18 ks krav Holštýnského skotu (H)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti krav. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější využití užitkového křížení s plemenem Charolais nebo chov krav Českého strakatého skotu v čistokrevné formě. U ukazatelů nutriční kvality hovězího masa byly stanoveny významnější rozdíly (p < 0,05) jen v obsahu intramuskulárního tuku mezi skupinou krav kombinovaného typu (C) a skupinou krav mléčného typu (H). V intenzitě barvy hovězího masa byla zjištěna statistická diference (p<0,01) mezi skupinou s podílem masného plemene Charolais a ostatními testovanými skupinami krav. Nejsvětlejší odstín barvy masa byl zaznamenán u kříženek s podílem plemene Charolais
Název v anglickém jazyce
The influence of cows commercial type on the carcass and beef quality
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of cows commercial type on the quality of beef carcass and beef meat (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash). The values in CIELab system were also monitored. Totally 61 cows were included in the experiment (32 purebreed Czech Fleckvieh (C), 11crossbreed C with Charolais (Ch) and 18 purebreed Holstein cattle (H)). The selected parameters were evaluated according to the breed of cows. The results show that the carcass quality was the best in Czech Fleckvieh purebreed or in crossbreed Czech Fleckvieh with Charolaise. Nutrition parameters of beef were significantly different (p < 0.05) only for content of intramuscular fat between C and H groups. There was detected statistical significance (p < 0.01) in the colour of beef meat between crossbreed C x Chand others cows groups. The palest scales were in beef meat from crossbreed C xCh.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
128-135
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—