Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ovlivnění kvality jatečného těla a masa krav výběrem genotypu skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43909443" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43909443 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ovlivnění kvality jatečného těla a masa krav výběrem genotypu skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu krav na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 61 krav (32 ks čistokrevných krav plemene Českého strakatého skotu (C), 11 ks kříženek C s plemenem Charolais (Ch) a 18 ks čistokrevných krav plemene Holštýnského skotu (H)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány vzávislosti na plemenné příslušnosti krav. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější využití užitkového křížení s plemenem Charolais nebo chov krav Českého strakatého skotu v čistokrevné formě. U ukazatelů nutriční kvality hovězího masa byly stanoveny významnější rozdíly (p < 0,05) jen v obsahu intramuskulárního tuku mezi skupinou krav kombinovaného typu (C) a skupinou krav mléčného typu (H). V intenzitě barvy hovězího masa byla zjištěna statistická diference (p < 0,01) mezi skupinou s podílem masného plemene Charolais a ostatními testovanými skupinami krav. Nejsvětlejší odstín barvy masa byl zaznamenán u kříženek s podílem plemene Charolais.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of cows genotype on their carcass and meat quality

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effect of cows commercial type on the quality of beef carcass and beef meat (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash). The values in CIELab system were also monitored. Totally 61 cows were included in the experiment (32 purebreed Czech Fleckvieh (C), 11 crossbreed C with Charolais (Ch) and 18 purebreed Holstein cattle (H)). The selected parameters were evaluated according to the breed of cows. The results show that the carcass quality was the best in Czech Fleckvieh purebreed or in crossbreed Czech Fleckvieh with Charolaise. Nutrition parameters of beef were significantly different (p < 0.05) only for content of intramuscular fat between C and H groups. There was detected statistical significance (p < 0.01) in the colour of beef meat between crossbreed C x Ch and others cows groups. The palest scales were in beef meat from crossbreed C x Ch.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    39-42

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus