Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00228538" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00228538 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a hovězího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu jalovic na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Dopokusu bylo vybráno 66 jalovic (24 ks čistokrevných jalovic plemene Českého strakatého skotu (C), 22 ks kříženek C s Charolais (Ch) a 20 ks kříženek C s plemenem Galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti jalovic. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější využití užitkového křížení s plemenem Charolais nebo chov jalovic Českého strakatého skotu v čistokrevné formě. U ukazatelů nutriční kvality hovězího masa byla zjištěna statistická průkaznost (p < 0,05) jen u obsahu intramuskulárního tuku mezi skupinami jalovic C a C x Ga. V intenzitě barvy hovězího masa byla zjištěna diference (p < 0,05) mezi skupinou C x Ga a ostatními skupinami jalovic. Nejsvětlejší odstí

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of heifers commercial type on the carcass and beef quality

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effect of heifer commercial type on the quality of beef carcass and beef meat (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash). The values in CIELab system were also monitored. Totally 66 heiferswere included in the experiment (24 purebreed Czech Fleckvieh (C), 20 crossbreed C with Galloway (Ga) and 22 crossbreed C with Charolais (Ch)). The selected parameters were evaluated according to the breed of heifers. The results show that the carcass quality was the best in Czech Fleckvieh purebreed or in crossbreed Czech Fleckvieh with Charolaise. Nutrition parameters of beef were significantly different (p < 0.05) only for content of intramuscular fat between C and C x Ga groups. There was detected statistical significance (p < 0.05) in the colour of beef meat between crossbreed C x Ga and others heifers groups. The palest scales were in beef meat from crossbreeds C x Ch.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    26-29

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus