Vliv užitkového typu volů na kvalitativní parametry jatečně upraveného těla a hovězího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907876" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907876 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv užitkového typu volů na kvalitativní parametry jatečně upraveného těla a hovězího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit vliv užitkového typu volů na kvalitativní parametry jatečného těla a vybrané nutriční kvalitativní ukazatele v hovězím mase (obsah sušiny, obsah vnitrosvalového tuku, obsah bílkovin, obsah popelovin a parametry barvy masa). Do pokusu bylo vybráno 27 volů (10 ks čistokrevných volů plemene Českého strakatého skotu (C), 9 ks kříženců C s plemenem Charolais (Ch) a 8 ks kříženců C s plemenem Galloway (Ga)). Sledované ukazatele byly vyhodnocovány v závislosti na plemenné příslušnosti volů. Z pohledu kvality jatečně upraveného těla je pro chovatele výhodnější využití užitkového křížení s plemenem Charolais nebo chov volů Českého strakatého skotu v čistokrevné formě. U ukazatelů nutriční kvality hovězího masa byly stanoveny významnější rozdíly (p < 0,05) jen v obsahu intramuskulárního tuku mezi skupinou volů s 50 % podílem plemene Ga a ostatními 2 skupinami. V intenzitě barvy hovězího masa byla zjištěna diference (p < 0,05) mezi skupinou s podílem plemene Galloway a ostatními testovanými skupinami volů. Nejsvětlejší odstín barvy masa byl zaznamenán u kříženců s podílem plemene Charolais.
Název v anglickém jazyce
The influence of steers commercial type on the carcass and beef quality
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of steers commercial type on the quality of beef carcass and beef meat (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash). The values in CIELab system were also monitored. Totally 27 steers were included in the experiment (10 purebreed Czech Fleckvieh (C), 8 crossbreed C with Galloway (Ga) and 9 crossbreed C with Charolais (Ch)). The selected parameters were evaluated according to the breed of steers. The results show that the carcass quality was the best in Czech Fleckvieh purebreed or in crossbreed Czech Fleckvieh with Charolaise. Nutrition parameters of beef were significantly different (p < 0.05) only for content of intramuscular fat between C x Ga and others groups. There was detected statistical significance (p < 0.05) in the colour of beef meat between crossbreed C x Ga and others steers groups. The palest scales were in beef meat from crossbreed C x Ch.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
44-47
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—