Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of commercial type of steers on carcass and beef meat quality parameters

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908009" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908009 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.maso-international.cz/download/33_38.pdf" target="_blank" >http://www.maso-international.cz/download/33_38.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of commercial type of steers on carcass and beef meat quality parameters

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to evaluate the effect of steer breeds on carcass quality traits and selected indicators of nutritional quality (dry matter content, intramuscular fat content, protein content, ash content and meat colour parameters). A total of 27 steers were included in the experiment - 10 purebred Czech Fleckvieh (C) steers, 8 Czech Fleckvieh x Galloway (Ga) crossbreeds and 9 Czech Fleckvieh x Charolais (Ch) crossbreeds. The selected parameters were evaluated in dependence on the breed of steers. From the viewpoint of carcass quality, it is more advantageous for breeders to use Czech Fleckvieh x Charolais crossbreeds, or to rear purebred Czech Fleckvieh steers. Significant differences (p < 0.05) in beef meat nutritional parameters were found only in intramuscular fat content between C x Ga steers and the other two groups. A statistically significant difference (p < 0.05) in the colour of beef meat was found in beef colour intensity between C x Ga crossbreeds and the other steer groups. Beef with the lightest colour came from C x Ch crossbreeds.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of commercial type of steers on carcass and beef meat quality parameters

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effect of steer breeds on carcass quality traits and selected indicators of nutritional quality (dry matter content, intramuscular fat content, protein content, ash content and meat colour parameters). A total of 27 steers were included in the experiment - 10 purebred Czech Fleckvieh (C) steers, 8 Czech Fleckvieh x Galloway (Ga) crossbreeds and 9 Czech Fleckvieh x Charolais (Ch) crossbreeds. The selected parameters were evaluated in dependence on the breed of steers. From the viewpoint of carcass quality, it is more advantageous for breeders to use Czech Fleckvieh x Charolais crossbreeds, or to rear purebred Czech Fleckvieh steers. Significant differences (p < 0.05) in beef meat nutritional parameters were found only in intramuscular fat content between C x Ga steers and the other two groups. A statistically significant difference (p < 0.05) in the colour of beef meat was found in beef colour intensity between C x Ga crossbreeds and the other steer groups. Beef with the lightest colour came from C x Ch crossbreeds.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso International

  • ISSN

    1805-5281

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    33-38

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus