The influence of commercial type of steers on carcass and beef meat quality parameters
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908009" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908009 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.maso-international.cz/download/33_38.pdf" target="_blank" >http://www.maso-international.cz/download/33_38.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The influence of commercial type of steers on carcass and beef meat quality parameters
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to evaluate the effect of steer breeds on carcass quality traits and selected indicators of nutritional quality (dry matter content, intramuscular fat content, protein content, ash content and meat colour parameters). A total of 27 steers were included in the experiment - 10 purebred Czech Fleckvieh (C) steers, 8 Czech Fleckvieh x Galloway (Ga) crossbreeds and 9 Czech Fleckvieh x Charolais (Ch) crossbreeds. The selected parameters were evaluated in dependence on the breed of steers. From the viewpoint of carcass quality, it is more advantageous for breeders to use Czech Fleckvieh x Charolais crossbreeds, or to rear purebred Czech Fleckvieh steers. Significant differences (p < 0.05) in beef meat nutritional parameters were found only in intramuscular fat content between C x Ga steers and the other two groups. A statistically significant difference (p < 0.05) in the colour of beef meat was found in beef colour intensity between C x Ga crossbreeds and the other steer groups. Beef with the lightest colour came from C x Ch crossbreeds.
Název v anglickém jazyce
The influence of commercial type of steers on carcass and beef meat quality parameters
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of steer breeds on carcass quality traits and selected indicators of nutritional quality (dry matter content, intramuscular fat content, protein content, ash content and meat colour parameters). A total of 27 steers were included in the experiment - 10 purebred Czech Fleckvieh (C) steers, 8 Czech Fleckvieh x Galloway (Ga) crossbreeds and 9 Czech Fleckvieh x Charolais (Ch) crossbreeds. The selected parameters were evaluated in dependence on the breed of steers. From the viewpoint of carcass quality, it is more advantageous for breeders to use Czech Fleckvieh x Charolais crossbreeds, or to rear purebred Czech Fleckvieh steers. Significant differences (p < 0.05) in beef meat nutritional parameters were found only in intramuscular fat content between C x Ga steers and the other two groups. A statistically significant difference (p < 0.05) in the colour of beef meat was found in beef colour intensity between C x Ga crossbreeds and the other steer groups. Beef with the lightest colour came from C x Ch crossbreeds.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso International
ISSN
1805-5281
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
33-38
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—