Zelenina: pěstování, výživa a ochrana
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43922494" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43922494 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43310/22:43922494 RIV/62156489:43510/22:43922494
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zelenina: pěstování, výživa a ochrana
Popis výsledku v původním jazyce
Publikace Zelenina představuje komplexní přehled zelenin, se kterými se může čtenář setkat na domácím a zahraničním trhu. Kniha zahrnuje všechny významné skupiny zelenin, roztříděné podle jejich využití. Každý hospodářsky významný druh je popsán v následující struktuře: názvosloví, popis a původ, požadavky na agroekologické podmínky stanoviště, nároky na výživu a hnojení, agrotechnika v polní výrobě, ochrana proti chorobám a škůdcům, sklizeň a stručná informace o rozsahu odrůdového spektra. Údaje jsou doplněny řadou citovaných literárních zdrojů a bohatou fotografickou dokumentací. Každá hlavní skupina zelenin je na začátku přehledu představena souhrnem významu, objemu produkce, případně zahraniční bilance a také údaji o nutriční hodnotě jednotlivých zelenin. S ohledem na rychlou změnu ekonomických parametrů jsou uvedeny pouze základní informace k ekonomice produkce. Vedle popisu jednotlivých druhů jsou také stručně uvedeny základní podmínky pro integrovanou a ekologickou produkci zeleniny. V přílohách jsou zahrnuty modelové příklady výpočtu nároků na hnojení. Příloha obsahuje i přehled hnojiv využitelných v zelinářství. U řady kapitol jsou doplněny poznatky výzkumu členů autorského kolektivu a možnost využití nových údajů v pěstitelské praxi. Kniha souhrnně představuje zelinářskou problematiku, a proto je určena pro vzdělávací účely odborných středních a vysokých škol, dále osloví farmářskou obec, stejně jako hobby pěstitele a všechny, kteří vnímají potřebu a význam zeleniny ve zdravém životním stylu.
Název v anglickém jazyce
Vegetable: cultivation, fertilization and protection
Popis výsledku anglicky
The publication Vegetable presents a comprehensive overview of vegetables that the reader can fond on the domestic and foreign markets. The book includes all important groups of vegetables, classified according to their use. Each economically important species is described in the following structure: nomenclature, description and origin, requirements for agro-ecological habitat conditions, requirements for nutrition and fertilization, agrotechnical parameters of the field production, protection against diseases and pests, harvest conditions and also the brief information on the range of the variety spectrum. The data is supplemented by a number of cited literary sources and rich photographic documentation. Each main group of vegetables is presented at the beginning of the overview with a summary of the importance, volume of production, domestic-to-foreign balance as well as data on the nutritional value of individual vegetables. In view of the rapid change in economic parameters, only basic information on the economics of production is presented. In addition to the description of the individual species, the basic conditions for integrated and ecological vegetable production are also briefly presented. Model examples of calculating fertilization requirements are included in the appendices. The appendix also contains an overview of fertilizers that can be used in vegetable production. A number of chapters are supplemented with findings from the research of members of the author's team and followed by the possibility of using new data in cultivation practice. The book summarizes vegetable issues and is therefore intended for the educational purposes of vocational high schools and universities, it will also appeal to the farming community, as well as hobby growers and everyone who perceives the need and importance of vegetables in a healthy lifestyle.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-88306-20-7
Počet stran knihy
256
Název nakladatele
Profi Press s.r.o.
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—