Using unconsumed bakery products to produce top-fermented beer
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43922631" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43922631 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.wasteforum.cz/cisla/WF_4_2022_p254.pdf" target="_blank" >http://www.wasteforum.cz/cisla/WF_4_2022_p254.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Using unconsumed bakery products to produce top-fermented beer
Popis výsledku v původním jazyce
The present paper focuses on matters related to gastronomic waste management by circular practices. Selected types of bakery returns were used as a substitution, i.e. a partial substitute for malt in beer production, to reduce the amount of bakery waste while obtaining a beer with an unusual taste profile. Eight batches of top-fermented Brown Ale and Porter were prepared with malt substitution (ranging from 10% to 80%) and two control batches using malt only. Subsequently, analysis and sensory evaluation of the prepared beers were carried out. The best rating was achieved by the sample in which 30% of malt was substituted with wheat-rye bread.
Název v anglickém jazyce
Using unconsumed bakery products to produce top-fermented beer
Popis výsledku anglicky
The present paper focuses on matters related to gastronomic waste management by circular practices. Selected types of bakery returns were used as a substitution, i.e. a partial substitute for malt in beer production, to reduce the amount of bakery waste while obtaining a beer with an unusual taste profile. Eight batches of top-fermented Brown Ale and Porter were prepared with malt substitution (ranging from 10% to 80%) and two control batches using malt only. Subsequently, analysis and sensory evaluation of the prepared beers were carried out. The best rating was achieved by the sample in which 30% of malt was substituted with wheat-rye bread.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Waste Forum
ISSN
1804-0195
e-ISSN
1804-0195
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
254-262
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85171166335