Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jakostní parametry měkkého salámu s masem volně žijící nutrie říční

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F23%3A43923219" target="_blank" >RIV/62156489:43210/23:43923219 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43410/23:43923219

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.11118/978-80-7509-917-4" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/978-80-7509-917-4</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jakostní parametry měkkého salámu s masem volně žijící nutrie říční

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nutrie říční (Myocastor coypus) je v České republice invazním druhem a množství ulovených jedinců se každoročně zvyšuje. Z hlediska udržitelnosti potravinových zdrojů by mělo být maso z ulovených zvířat dále zpracováváno. Cílem studie bylo porovnat kontrolní měkké salámy z vepřového masa (SVL) se salámy, ve kterých bylo libové vepřové nahrazeno z 33,4 % libovým masem nutrie (SNL). Mikrobiologické parametry se mezi těmito dvěma skupinami po výrobě významně nelišily (p &gt;0,05). Výsledky ukázaly, že mezi všemi barevnými parametry (L*, a*, b*) na řezu salámů byl průkazný rozdíl (p &lt;0,05). Oproti našemu očekávání, senzorická analýza vyškolenými hodnotiteli neprokázala žádné rozdíly (p &gt;0,05) mezi SVL a SNL. Náhrada vepřového masa libovým masem nutrie v tomto výrobku nezhoršuje jeho senzorické vlastnosti, hotový výrobek je mikrobiologicky bezpečný, a může spotřebitelům nabídnout zajímavé zpestření.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality parameters of soft salami with wild nutria meat

  • Popis výsledku anglicky

    Nutria (Myocastor coypus) is an invasive species in the Czech Republic and catches are increasing every year. From the point of view of the sustainability of food resources, the meat from the wild animals should be further processed. The aim of the study was to compare control soft salami group made from lean pork (SVL) with salami where 33,4 % of pork lean meat (SNL) was replaced with lean nutria meat. The microbiological parameters were not significantly different between the two groups after processing (p &gt;0.05). The results showed that there was a significant difference (p &lt;0.05) between all the colour parameters (L*, a*, b*)on the salami cross-sections. Contrary to our expectation, the sensory analysis of salamis with trained evaluators showed no significant differences (p &gt;0.05) between SVL and SNL. The substitution of pork with lean nutria meat in this product does not degrade its sensory properties, the finished product is microbiologically safe, and may offer consumers an interesting option.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF19_073%2F0016670" target="_blank" >EF19_073/0016670: Interní grantová schémata Mendelovy univerzity v Brně</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-917-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    491-498

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 2. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku