Jakostní parametry měkkého salámu s masem volně žijící nutrie říční
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F23%3A43923219" target="_blank" >RIV/62156489:43210/23:43923219 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43410/23:43923219
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.11118/978-80-7509-917-4" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/978-80-7509-917-4</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jakostní parametry měkkého salámu s masem volně žijící nutrie říční
Popis výsledku v původním jazyce
Nutrie říční (Myocastor coypus) je v České republice invazním druhem a množství ulovených jedinců se každoročně zvyšuje. Z hlediska udržitelnosti potravinových zdrojů by mělo být maso z ulovených zvířat dále zpracováváno. Cílem studie bylo porovnat kontrolní měkké salámy z vepřového masa (SVL) se salámy, ve kterých bylo libové vepřové nahrazeno z 33,4 % libovým masem nutrie (SNL). Mikrobiologické parametry se mezi těmito dvěma skupinami po výrobě významně nelišily (p >0,05). Výsledky ukázaly, že mezi všemi barevnými parametry (L*, a*, b*) na řezu salámů byl průkazný rozdíl (p <0,05). Oproti našemu očekávání, senzorická analýza vyškolenými hodnotiteli neprokázala žádné rozdíly (p >0,05) mezi SVL a SNL. Náhrada vepřového masa libovým masem nutrie v tomto výrobku nezhoršuje jeho senzorické vlastnosti, hotový výrobek je mikrobiologicky bezpečný, a může spotřebitelům nabídnout zajímavé zpestření.
Název v anglickém jazyce
Quality parameters of soft salami with wild nutria meat
Popis výsledku anglicky
Nutria (Myocastor coypus) is an invasive species in the Czech Republic and catches are increasing every year. From the point of view of the sustainability of food resources, the meat from the wild animals should be further processed. The aim of the study was to compare control soft salami group made from lean pork (SVL) with salami where 33,4 % of pork lean meat (SNL) was replaced with lean nutria meat. The microbiological parameters were not significantly different between the two groups after processing (p >0.05). The results showed that there was a significant difference (p <0.05) between all the colour parameters (L*, a*, b*)on the salami cross-sections. Contrary to our expectation, the sensory analysis of salamis with trained evaluators showed no significant differences (p >0.05) between SVL and SNL. The substitution of pork with lean nutria meat in this product does not degrade its sensory properties, the finished product is microbiologically safe, and may offer consumers an interesting option.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF19_073%2F0016670" target="_blank" >EF19_073/0016670: Interní grantová schémata Mendelovy univerzity v Brně</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-917-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
491-498
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 2. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—