Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparative study on quality parameters of dry-cured beaver (Castor fiber) and nutria (Myocastor coypus) sausagesOriginal Paper

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F24%3A43925889" target="_blank" >RIV/62156489:43210/24:43925889 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43410/24:43925889

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.17221/112/2024-CJFS" target="_blank" >https://doi.org/10.17221/112/2024-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/112/2024-CJFS" target="_blank" >10.17221/112/2024-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparative study on quality parameters of dry-cured beaver (Castor fiber) and nutria (Myocastor coypus) sausagesOriginal Paper

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to define and compare the quality properties of dry-cured heat-treated meat products from the meat of free-living semi-aquatic wildlife species. Eurasian beaver (Castor fiber) and nutria (Myocastor coypus) are wild animals whose presence in the countryside is regulated in the Czech Republic. Basic chemical, microbiological, sensory analyses, and instrumental measurements of the colour and texture of dry-cured sausages (pork, as a control group with 51% lean pork and experimental groups with 51% lean beaver and nutria meat in fresh state) were performed. There were no statistically significant differences (P &gt; 0.05) in microbiological counts per gram between the sausage groups according to the meat used after 3 weeks of storage. In the sensory analysis, beaver sausages were rated as the darkest and least attractive (P &lt; 0.05). The data obtained using the Meullenet-Owens Razor Shear (MORS) test did not show a statistically significant difference (P &gt; 0.05). However, a significant difference (P &lt; 0.05) was measured between the beaver product and the pork and nutria variants using the compression method.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparative study on quality parameters of dry-cured beaver (Castor fiber) and nutria (Myocastor coypus) sausagesOriginal Paper

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to define and compare the quality properties of dry-cured heat-treated meat products from the meat of free-living semi-aquatic wildlife species. Eurasian beaver (Castor fiber) and nutria (Myocastor coypus) are wild animals whose presence in the countryside is regulated in the Czech Republic. Basic chemical, microbiological, sensory analyses, and instrumental measurements of the colour and texture of dry-cured sausages (pork, as a control group with 51% lean pork and experimental groups with 51% lean beaver and nutria meat in fresh state) were performed. There were no statistically significant differences (P &gt; 0.05) in microbiological counts per gram between the sausage groups according to the meat used after 3 weeks of storage. In the sensory analysis, beaver sausages were rated as the darkest and least attractive (P &lt; 0.05). The data obtained using the Meullenet-Owens Razor Shear (MORS) test did not show a statistically significant difference (P &gt; 0.05). However, a significant difference (P &lt; 0.05) was measured between the beaver product and the pork and nutria variants using the compression method.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

    1805-9317

  • Svazek periodika

    42

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    382-389

  • Kód UT WoS článku

    001343412400001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85209238212