Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of temperature-humidity index on physiological and haematological indicators in dairy cows [Vliv teplotně-vlhkostního indexu na fyziologické a hematologické ukazatele dojnic]

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F23%3A43924633" target="_blank" >RIV/62156489:43210/23:43924633 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.5513/JCEA01/24.4.3960" target="_blank" >https://doi.org/10.5513/JCEA01/24.4.3960</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5513/JCEA01/24.4.3960" target="_blank" >10.5513/JCEA01/24.4.3960</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of temperature-humidity index on physiological and haematological indicators in dairy cows [Vliv teplotně-vlhkostního indexu na fyziologické a hematologické ukazatele dojnic]

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Heat stress in cows is commonly assessed using the temperature and humidity index (THI), a combination of ambient temperature and relative humidity. In this study, the influence of the THI on haematological and other physiological indicators in cows was evaluated. A significant difference was found in respiratory rate; when THI increased above 70 breaths/min, respiratory rate increased from 19.8 to 34.4 breaths/min. When THI increased above 80 breaths/min, there was a sharp increase in respiratory rate to 128.8 breaths/min. This was observed between 3 and 4 clocks in the afternoon when the highest thermal stress was assumed in dairy cows. The correlation coefficient between THI and body temperature was 0.38, but when weighted averages of minimum temperatures for three days were used, the correlation coefficient increased to 0.48. Based on these results, it is more reasonable to use the minimum THI over several days. At critical temperatures, haemoglobin decreased to 115.45 +- 23.12 g/l, compared with values measured in dairy cows under optimal conditions. However, these values did not fall below 125 g/l. A similar trend was observed for hematocrit under optimal conditions it was 34.42 +- 1.03%, and under stress, it was 37.5-39.12%. The number of erythrocytes was the lowest (6.51 +- 0.137 x 1012/l) in the most heat-stressed dairy cow group.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of temperature-humidity index on physiological and haematological indicators in dairy cows [Vliv teplotně-vlhkostního indexu na fyziologické a hematologické ukazatele dojnic]

  • Popis výsledku anglicky

    Heat stress in cows is commonly assessed using the temperature and humidity index (THI), a combination of ambient temperature and relative humidity. In this study, the influence of the THI on haematological and other physiological indicators in cows was evaluated. A significant difference was found in respiratory rate; when THI increased above 70 breaths/min, respiratory rate increased from 19.8 to 34.4 breaths/min. When THI increased above 80 breaths/min, there was a sharp increase in respiratory rate to 128.8 breaths/min. This was observed between 3 and 4 clocks in the afternoon when the highest thermal stress was assumed in dairy cows. The correlation coefficient between THI and body temperature was 0.38, but when weighted averages of minimum temperatures for three days were used, the correlation coefficient increased to 0.48. Based on these results, it is more reasonable to use the minimum THI over several days. At critical temperatures, haemoglobin decreased to 115.45 +- 23.12 g/l, compared with values measured in dairy cows under optimal conditions. However, these values did not fall below 125 g/l. A similar trend was observed for hematocrit under optimal conditions it was 34.42 +- 1.03%, and under stress, it was 37.5-39.12%. The number of erythrocytes was the lowest (6.51 +- 0.137 x 1012/l) in the most heat-stressed dairy cow group.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Central European Agriculture

  • ISSN

    1332-9049

  • e-ISSN

    1332-9049

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    HR - Chorvatská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    802-808

  • Kód UT WoS článku

    001128571600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85180182627