Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Microalgae/cyanobacteria: the potential green future of vitamin B12 production

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F24%3A43922142" target="_blank" >RIV/62156489:43210/24:43922142 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1080/10408398.2022.2130156" target="_blank" >https://doi.org/10.1080/10408398.2022.2130156</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/10408398.2022.2130156" target="_blank" >10.1080/10408398.2022.2130156</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Microalgae/cyanobacteria: the potential green future of vitamin B12 production

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This review summarizes the available information about potential sources of vitamin B12, especially for people who follow a vegan or vegetarian diet and inhabitants of poor countries in the developing world. Cyanobacteria and microalgae approved for food purposes can play a critical role as promising and innovative sources of this vitamin. This work involves a discussion of whether the form of vitamin B12 extracted from microalgae/cyanobacteria is biologically available to humans, specifically focusing on the genera Arthrospira and Chlorella. It describes analyses of their biomass composition, cultivation requirements, and genetic properties in B12 production. Furthermore, this review discusses the function of cobalamin in microalgae and cyanobacteria themselves and the possibility of modification and cocultivation to increase the content of B12 in their biomass.

  • Název v anglickém jazyce

    Microalgae/cyanobacteria: the potential green future of vitamin B12 production

  • Popis výsledku anglicky

    This review summarizes the available information about potential sources of vitamin B12, especially for people who follow a vegan or vegetarian diet and inhabitants of poor countries in the developing world. Cyanobacteria and microalgae approved for food purposes can play a critical role as promising and innovative sources of this vitamin. This work involves a discussion of whether the form of vitamin B12 extracted from microalgae/cyanobacteria is biologically available to humans, specifically focusing on the genera Arthrospira and Chlorella. It describes analyses of their biomass composition, cultivation requirements, and genetic properties in B12 production. Furthermore, this review discusses the function of cobalamin in microalgae and cyanobacteria themselves and the possibility of modification and cocultivation to increase the content of B12 in their biomass.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Critical Reviews in Food Science and Nutrition

  • ISSN

    1040-8398

  • e-ISSN

    1549-7852

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    3091-3102

  • Kód UT WoS článku

    000866337400001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85139754505