Microalgae/cyanobacteria: the potential green future of vitamin B12 production
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F24%3A43922142" target="_blank" >RIV/62156489:43210/24:43922142 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1080/10408398.2022.2130156" target="_blank" >https://doi.org/10.1080/10408398.2022.2130156</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/10408398.2022.2130156" target="_blank" >10.1080/10408398.2022.2130156</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Microalgae/cyanobacteria: the potential green future of vitamin B12 production
Popis výsledku v původním jazyce
This review summarizes the available information about potential sources of vitamin B12, especially for people who follow a vegan or vegetarian diet and inhabitants of poor countries in the developing world. Cyanobacteria and microalgae approved for food purposes can play a critical role as promising and innovative sources of this vitamin. This work involves a discussion of whether the form of vitamin B12 extracted from microalgae/cyanobacteria is biologically available to humans, specifically focusing on the genera Arthrospira and Chlorella. It describes analyses of their biomass composition, cultivation requirements, and genetic properties in B12 production. Furthermore, this review discusses the function of cobalamin in microalgae and cyanobacteria themselves and the possibility of modification and cocultivation to increase the content of B12 in their biomass.
Název v anglickém jazyce
Microalgae/cyanobacteria: the potential green future of vitamin B12 production
Popis výsledku anglicky
This review summarizes the available information about potential sources of vitamin B12, especially for people who follow a vegan or vegetarian diet and inhabitants of poor countries in the developing world. Cyanobacteria and microalgae approved for food purposes can play a critical role as promising and innovative sources of this vitamin. This work involves a discussion of whether the form of vitamin B12 extracted from microalgae/cyanobacteria is biologically available to humans, specifically focusing on the genera Arthrospira and Chlorella. It describes analyses of their biomass composition, cultivation requirements, and genetic properties in B12 production. Furthermore, this review discusses the function of cobalamin in microalgae and cyanobacteria themselves and the possibility of modification and cocultivation to increase the content of B12 in their biomass.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Critical Reviews in Food Science and Nutrition
ISSN
1040-8398
e-ISSN
1549-7852
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
3091-3102
Kód UT WoS článku
000866337400001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85139754505