Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Effect of Chitosan-Furcellaran Biopolymeric Films and Coatings Incorporated with LL-37 and RW4 Bioactive Peptides on the Microbiological and Sensory Quality of Cheese

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F24%3A43925237" target="_blank" >RIV/62156489:43210/24:43925237 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2024.106000" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2024.106000</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2024.106000" target="_blank" >10.1016/j.idairyj.2024.106000</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Effect of Chitosan-Furcellaran Biopolymeric Films and Coatings Incorporated with LL-37 and RW4 Bioactive Peptides on the Microbiological and Sensory Quality of Cheese

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study objective was to investigate the influence of chitosan-furcellaran films and coatings with bioactive peptides on cheese properties. The films were prepared using the casting method while the coatings by the dip-coating process. The yeast and mold count (YMC) was positive in the control Gouda after the 2nd week of storage. However, only after week 3 were yeast and mold detected in the samples covered with the RW4 film and in the coatings with no peptide or containing LL-37 (3.1-3.8 log cfu/g). Regarding Mozzarella, a significant increase in YMC was determined after week 2 of storage in samples having coatings with no peptide or with LL-37 (6.2-6.3 log cfu/g), whereas after the 1st week, YMC was increased in the control (6.6 log cfu/g). The coatings with no peptide and with LL-37 demonstrated the best influence on microbiological quality, while having no negative impact on Gouda or Mozzarella sensory properties.

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Chitosan-Furcellaran Biopolymeric Films and Coatings Incorporated with LL-37 and RW4 Bioactive Peptides on the Microbiological and Sensory Quality of Cheese

  • Popis výsledku anglicky

    The study objective was to investigate the influence of chitosan-furcellaran films and coatings with bioactive peptides on cheese properties. The films were prepared using the casting method while the coatings by the dip-coating process. The yeast and mold count (YMC) was positive in the control Gouda after the 2nd week of storage. However, only after week 3 were yeast and mold detected in the samples covered with the RW4 film and in the coatings with no peptide or containing LL-37 (3.1-3.8 log cfu/g). Regarding Mozzarella, a significant increase in YMC was determined after week 2 of storage in samples having coatings with no peptide or with LL-37 (6.2-6.3 log cfu/g), whereas after the 1st week, YMC was increased in the control (6.6 log cfu/g). The coatings with no peptide and with LL-37 demonstrated the best influence on microbiological quality, while having no negative impact on Gouda or Mozzarella sensory properties.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Dairy Journal

  • ISSN

    0958-6946

  • e-ISSN

    1879-0143

  • Svazek periodika

    157

  • Číslo periodika v rámci svazku

    October

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    106000

  • Kód UT WoS článku

    001345555100001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85196254716