Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Application of antimicrobial chitosan-Furcellaran-hydrolysate gelatin edible coatings enriched with bioactive peptides in shelf-life extension of pork loin stored at 4 and MINUS SIGN 20 oC

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F24%3A43924194" target="_blank" >RIV/62156489:43210/24:43924194 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.127865" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.127865</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.127865" target="_blank" >10.1016/j.ijbiomac.2023.127865</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Application of antimicrobial chitosan-Furcellaran-hydrolysate gelatin edible coatings enriched with bioactive peptides in shelf-life extension of pork loin stored at 4 and MINUS SIGN 20 oC

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, the authors investigate the preservative capabilities of edible coatings comprising a blend of chitosan, furcellaran and gelatin hydrolysate enhanced with the bioactive peptides RW4 and LL37. The preservative effects on pork samples stored for 21 days at 4 oC and 6 months at MINUS SIGN 20 oC were studied, while examining changes in microbiological contamination, pH levels, water activity and sensory attributes. Microbiological analyses reveal the coatings&apos; antimicrobial efficacy against aerobic bacteria, microscopic fungi and yeasts, particularly during the initial storage period, when coated samples exhibit microbial reductions of 0.5-2 log CFU/g compared to the controls. The coatings have no discernible impact on water activity during storage in refrigerated or freezer conditions. Notably, differences in pH development can be observed between the coated and control samples, potentially attributable to the antimicrobial action of the coatings. Sensory analysis allows to highlight the inhibition of deterioration related to sensory attributes through the use of edible coatings. In conclusion, employing bioactive peptide-enriched edible coatings holds promise for extending the shelf-life of perishable foods.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of antimicrobial chitosan-Furcellaran-hydrolysate gelatin edible coatings enriched with bioactive peptides in shelf-life extension of pork loin stored at 4 and MINUS SIGN 20 oC

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, the authors investigate the preservative capabilities of edible coatings comprising a blend of chitosan, furcellaran and gelatin hydrolysate enhanced with the bioactive peptides RW4 and LL37. The preservative effects on pork samples stored for 21 days at 4 oC and 6 months at MINUS SIGN 20 oC were studied, while examining changes in microbiological contamination, pH levels, water activity and sensory attributes. Microbiological analyses reveal the coatings&apos; antimicrobial efficacy against aerobic bacteria, microscopic fungi and yeasts, particularly during the initial storage period, when coated samples exhibit microbial reductions of 0.5-2 log CFU/g compared to the controls. The coatings have no discernible impact on water activity during storage in refrigerated or freezer conditions. Notably, differences in pH development can be observed between the coated and control samples, potentially attributable to the antimicrobial action of the coatings. Sensory analysis allows to highlight the inhibition of deterioration related to sensory attributes through the use of edible coatings. In conclusion, employing bioactive peptide-enriched edible coatings holds promise for extending the shelf-life of perishable foods.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Biological Macromolecules

  • ISSN

    0141-8130

  • e-ISSN

    1879-0003

  • Svazek periodika

    254

  • Číslo periodika v rámci svazku

    January

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    127865

  • Kód UT WoS článku

    001113739300001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85176270763