Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv modifikované atmosféry balení a přírodních aditiv na kvalitu čerstvého sýru v reálném čase skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43873039" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43873039 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv modifikované atmosféry balení a přírodních aditiv na kvalitu čerstvého sýru v reálném čase skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie analyzuje změny kvality čerstvých sýrů v reálném čase skladování šesti týdnů, které byly zabaleny do modifikované atmosféry tvořené mikroklimatem N2, CO2 a atmosférou neupraveného vlhkého vzduchu. Vzorky sýrů byly penetrovány přídavkem přírodníchantimikrobiálních látek z máty (Mentha piperita L.), pelyňku estragonu (Artemisia dracunculus L.) a dýňového oleje (Cucurbita pepo L.). Kontrolní vzorek ošetřen nebyl. V průběhu sledovaného časového období probíhalo monitorování hodnot vlhkosti, vodní aktivity, pH a titrační kyselosti a byl prováděn mikrobiologický rozbor pro zjištění celkového počtu mikroorganismů a plísní a kvasinek. Pro prodloužení údržnosti čerstvých sýrů byl nejvhodnější antimikrobiální látkou estragon a máta. Výběr atmosféry byl závislý na požadovaném snižovaném parametru, tedy vodní aktivitě a mikrobiologických hodnotách. Při senzorickém posuzování byly nejlépe hodnoceny vzorky kontrolní. Naopak nejhůře byl hodnocen čerstvý sýr s přídavkem máty.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of modified atmosphere packaging and natural substances on shelf life of fresh cheese during real time storage

  • Popis výsledku anglicky

    This study analyses the changes of fresh cheese during the real-time storage of six weeks. Fresh cheeses were packaged in the modified atmosphere composed of nitrogen atmosphere (N2), carbon dioxide atmosphere (CO2) and normal air. Cheeses were penetrated with these additive natural antimicrobial substances: mint (Mentha piperita L.), tarragon (Artemisia dracunculus L.) and pumpkin seed oil (Cucurbita pepo L.). The control sample was not treated. The values monitoring of the moisture content, water activity, pH and titrable acidity was conducted during the observed time period. The microbiological analysis was performed to determine the plate count microorganisms and yeasts and mould, too. The tarragon and mint were the most appropriate antimicrobial additives for prolonging the shelf-life of fresh cheeses. The atmosphere choice was dependent on the required reduction parameter, i.e. water activity and microorganism counts. The control samples were the best regarding sensory analysis.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník meziuniverzitní konference DSP studentů

  • ISBN

    978-80-7305-740-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    119-123

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    2. 10. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku