Vliv MAP na vodní aktivitu a sušinu Jadelu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872258" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872258 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv MAP na vodní aktivitu a sušinu Jadelu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo zjistit vliv modifikované atmosféry na změnu vodní aktivity a sušiny u sýru Jadel v průběhu skladování po dobu 4 týdnů. Sůl v nálevu postupně přechází do sýru. Způsobuje tak snížení vodní aktivity, která udává dostupnost vody pro růst mikroorganismů. Z hlediska vodní aktivity a sušiny se jeví jako nejvhodnější pro stabilitu výrobku využít atmosféru s dusíkem, která nemá negativní vliv na výrobek.
Název v anglickém jazyce
Effect MAP on water aktivity and solids Jadel
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the effect of modified atmosphere on change of water activity and dry matter in the cheese Jadel during storage for 4 weeks. Salt in the brine gradually permeates into cheese and so reduces the value of water activity. Water activity indicates the water availability for grow of microorganisms. The most stable product is packaged in nitrogen atmosphere from point of view of water activity and dry matter. This atmosphere does not influence cheese Jadel.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků X. Sborník referátů ze semináře s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7375-755-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
38-39
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
16. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—