Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Assessment of the physicochemical profile of gluten-free flour and pasta products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F24%3A43925866" target="_blank" >RIV/62156489:43210/24:43925866 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.5219/1987" target="_blank" >https://doi.org/10.5219/1987</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/1987" target="_blank" >10.5219/1987</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Assessment of the physicochemical profile of gluten-free flour and pasta products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The production of food products that do not contain gluten is being actively developed since it is not recommended for certain medical reasons, such as celiac disease. Therefore, developing high-quality and highly nutritional gluten-free (GF) pasta products is crucial. A shortage of domestic gluten-free food products characterises the consumer market of Kazakhstan. Buckwheat, rice, and corn flour are widely used to make gluten-free pasta. The results of the study showed that buckwheat flour contains significantly higher amounts of protein (11.9%), ash (1.54%), iron (2.47%), calcium (38.53%), magnesium (56.11%), phosphorus (267.55) and lower carbohydrate content (67.99%) compared to rice and corn flour. Moreover, pasta made from buckwheat flour also showed higher protein 9.39%, Ca (28.80 mg/100g), Mg (48.28 mg/100g), Fe (2.28 mg/100g), Na (5.50 mg/100g), P (196.45 mg/100g) content. Also, amino acids, such as lysine, tyrosine, alanine, valine, etc., were elevated in buckwheat flour-based pasta. Taken together, these data hint that buckwheat has the potential to become a nutrient-rich GF paste ahead of corn and rice. However, further research is needed to determine the cooking qualities and consumer acceptability.

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of the physicochemical profile of gluten-free flour and pasta products

  • Popis výsledku anglicky

    The production of food products that do not contain gluten is being actively developed since it is not recommended for certain medical reasons, such as celiac disease. Therefore, developing high-quality and highly nutritional gluten-free (GF) pasta products is crucial. A shortage of domestic gluten-free food products characterises the consumer market of Kazakhstan. Buckwheat, rice, and corn flour are widely used to make gluten-free pasta. The results of the study showed that buckwheat flour contains significantly higher amounts of protein (11.9%), ash (1.54%), iron (2.47%), calcium (38.53%), magnesium (56.11%), phosphorus (267.55) and lower carbohydrate content (67.99%) compared to rice and corn flour. Moreover, pasta made from buckwheat flour also showed higher protein 9.39%, Ca (28.80 mg/100g), Mg (48.28 mg/100g), Fe (2.28 mg/100g), Na (5.50 mg/100g), P (196.45 mg/100g) content. Also, amino acids, such as lysine, tyrosine, alanine, valine, etc., were elevated in buckwheat flour-based pasta. Taken together, these data hint that buckwheat has the potential to become a nutrient-rich GF paste ahead of corn and rice. However, further research is needed to determine the cooking qualities and consumer acceptability.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

    1337-0960

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    26 June

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    605-618

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85204990426