Vývoj a hodnocení bezlepkových těstovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43893150" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43893150 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj a hodnocení bezlepkových těstovin
Popis výsledku v původním jazyce
Bezlepkové těstovin byly připraveny na bázi kukuřičné mouky s 20 % mouky z rýže, pohanky, prosa, sóji, quinoi a amarantua kvalita byla hodnocena v syrovém, sušeném a vařeném stavu. Každá z testovaných plodin se v kvalitě výrobku projevila odlišně (např.nejvyšší vaznost vlivem pohanky). Nutriční dopady byly rovněž odlišné, např. sója zvýšila obsah bílkovin a vlákniny, zatímco quinoa a pohanka zvýšily podíl resistentního škrobu. Obsah celkových karotenoidů se pohyboval v rozmezí 0,85 - 1,17 mg na 100 g vzorku.
Název v anglickém jazyce
Development and evaluation of gluten-free pasta
Popis výsledku anglicky
Based on corn flour, gluten-free pasta were prepared with its 20% replacement by rice, buckwheat, millet, soya, quinoa and amaranth. Pasta quality was evaluated in raw, dried and cooked stage. Each of tested crops affected pasta quality differently (e.g.the highest water absorption at buckwheat addition). Nutritional impacts reached also dverse range, e.g. soya increased protein and fiber content, while product with quinoa and buckwheat were rich in resistant starch. Total carotenoids content was determined between 0.85 - 1,17 mg per 100 g of sample.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Svazek periodika
2011
Číslo periodika v rámci svazku
—
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
1-4
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—