Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj a hodnocení bezlepkových těstovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43893150" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43893150 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj a hodnocení bezlepkových těstovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bezlepkové těstovin byly připraveny na bázi kukuřičné mouky s 20 % mouky z rýže, pohanky, prosa, sóji, quinoi a amarantua kvalita byla hodnocena v syrovém, sušeném a vařeném stavu. Každá z testovaných plodin se v kvalitě výrobku projevila odlišně (např.nejvyšší vaznost vlivem pohanky). Nutriční dopady byly rovněž odlišné, např. sója zvýšila obsah bílkovin a vlákniny, zatímco quinoa a pohanka zvýšily podíl resistentního škrobu. Obsah celkových karotenoidů se pohyboval v rozmezí 0,85 - 1,17 mg na 100 g vzorku.

  • Název v anglickém jazyce

    Development and evaluation of gluten-free pasta

  • Popis výsledku anglicky

    Based on corn flour, gluten-free pasta were prepared with its 20% replacement by rice, buckwheat, millet, soya, quinoa and amaranth. Pasta quality was evaluated in raw, dried and cooked stage. Each of tested crops affected pasta quality differently (e.g.the highest water absorption at buckwheat addition). Nutritional impacts reached also dverse range, e.g. soya increased protein and fiber content, while product with quinoa and buckwheat were rich in resistant starch. Total carotenoids content was determined between 0.85 - 1,17 mg per 100 g of sample.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2011

  • Číslo periodika v rámci svazku

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    1-4

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus