Příprava těstovin s různým podílem merlíkové mouky a jejich kvalitativní hodnocení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897827" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897827 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Příprava těstovin s různým podílem merlíkové mouky a jejich kvalitativní hodnocení
Popis výsledku v původním jazyce
Abstrakt Merlík čilský (Chenopodium chinoa) patří mezi nutričně hodnotné plodiny s mnohostranným využitím. Cílem této práce bylo otestovat možnosti výroby těstovin s různým podílem merlíkové mouky a vyhodnotit jejich vybrané kvalitativní vlastnosti. Práce zahrnuje kvalitativní a senzorické hodnocení merlíkovosemolinových těstovin obsahujících různý podíl merlíkové mouky a těstovin s podílem merlíkové mouky a přídavkem vajec, zželatinizovaného merlíkového škrobu nebo sójové mouky. Pro výrobu merlíkovo-semolinových těstovin lze doporučit použití merlíkové mouky v zastoupení do 30 %. Přidání vajec, či zželatinizování merlíkového škrobu, posunuje možný podíl merlíku v těstovinách až na 40 % zastoupení
Název v anglickém jazyce
Preparation of pasta with different proportions of quinoa flour and their qualitative evaluation
Popis výsledku anglicky
Quinoa (Chenopodium quinoa) is a nutritionally valuable crop with multilateral use. The aim of this work was to test the possibility of pasta production with different proportions of quinoa flour and evaluate their selected qualitative properties. This work includes qualitative nad sensory evaluation of pasta containing different portion of quinoa flour, qunoa pasta with eggs, gelatinated quinoa starch or soya flour. We can advise to use of quinoa flour up to 30% share for the production of quinoa-semolina pasta. Adding eggs or the pregelatinized quinoa starch increase of the quinoa portion in the pasta up to 40%.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků - XLVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
152-156
Název nakladatele
VŠCHT a VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
28. 5. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—