Degradovatelnost kukuřičného škrobu z pohledu různých technologií sklizně a konzervace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F99%3A23200018" target="_blank" >RIV/62156489:43210/99:23200018 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Degradovatelnost kukuřičného škrobu z pohledu různých technologií sklizně a konzervace
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byl sledován vliv různé technologie sklizně silážní kukuřice, doby skladování siláží a úprav zrna na úroveň degradovatelnosti škrobu v bachoru píštělovaných volků. Hodnocení bylo provedeno ve dvou periodách, 2 a 8 hodin po nakrmení, Z výsledků vyplývá, že nejvyšší degradovatelnost škrobu byla u kukuřiš¨čné siláže s obsahem sušiny ca 32 % po 1 měsíčním skladování (73 %), zatímco u siláží z palic kukuřice se degradovatelnost škrobu pohybovala v rozmezí 54 47 %. Hodnota degradovatelnosti škrobu kukuřičných siláží klesá s dobou s dobou skladování. Degradovatelnost škrobu kukuřičného zrna je ovlivněna jeho úpravou. Vyšší degradovatelnost je u jemně šrotovaného zrna (46 %), než u zrna drceného (42 %).
Název v anglickém jazyce
Degradability of maize starch regards various harvest and conservation technologies
Popis výsledku anglicky
In the present study, effects of various harvest technologies in ensilaged maize and corn treatments for the starch degradability level in the rumen of fistulated bullocks were investigated. Assesssment were performed during two periods of 2 and 8 hoursafter feeding. The results indicated that the highest starch degradability was in the maize ensilaged with ca. 32 % dry matter content after stored 1 month, and it was 73 %, whereas in maize bludgeons, it ranged from 54 to 47 %. The starch degradabilityvalue of maize corn is affected by corn ripeness and treatments. The degradability is higher in groats (46 %) than in crushed corn (42 %).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Pěstování kukuřice a výroba kukuřičné siláže
ISBN
80-7157-411-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—