Vliv období otelení na mléčnou užitkovost dojnic českého strakatého skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F99%3A23500011" target="_blank" >RIV/62156489:43210/99:23500011 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv období otelení na mléčnou užitkovost dojnic českého strakatého skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Na souboru 376 076 laktací českého strakatého plemene byla sledována produkce mléka, kg bílkovin, kg tuku, procentický obsah bílkovin a tuku v závislosti na kalendářním měsíci otelení. Celkem bylo na prvních laktacích hodnoceno 166 739 dojnic, na druhých117 071 plemenic a na třetích laktacích 92 269 plemenic. Průměrná produkce na první laktaci dosáhla x= 3642 ( s= 807,3) kg mléka, x= 119,3 ( s= 27,52) kg bílkovin, x= 3,31 ( s= 0,194) % bílkovin, x= 4,22 ( s= 0,389) % tuku a x= 153,48 ( s= 36,64) kg tukuNa produkci za celou laktaci se významně podílí měsíc otelení. Maximální produkce mléka na první laktaci byla dosažena u zvířat otelených v zimních měsících- prosinci až březnu, nejnižší produkce v měsících červen až září. Uvnitř těchto skupin byly nejčastěji nalezeny statisticky neprůkazné rozdíly v produkci. U druhých a třetích laktací dochází k posunu maximální produkce mléka mléčných složek v závislostina měsíci otelení oproti laktacím prvním. Při seskupování měsíců do sezón bude vho
Název v anglickém jazyce
The influence of the season of parturition on milk performance in the czech pied cattle
Popis výsledku anglicky
The data on 376 076 lactations of Czech pied cattle were analysed and the production of milk, milk protein, milk fat and percentage of milk protein and fat were calculated. First ( n=166 739), second ( n=117 071) and third ( n=92 269) lactations were included. The average production in first lactation was x=3642 ( s=807,3)kg of milk, x= 119,3 (s=27,52)kg of protein, x= 3,31 ( s=0,194)% of protein, x= 4,22 ( s=0,389)% of fat and x= 153,48 ( s=36,64) kg of fat. The month of calving had a significant effect on milk production per lactation. The maximum production of milk was found in cows which calved in winter months ( Decemder-March), the lowest production was found in cows which calved form June to September. The milk production of cows which calved inthese two groups of months was similar, the most of the differences was not statistically significant. The similar trend was found in the second and third lactations. However, the maximum and minimum production per lactation was reached
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212 - 1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
44
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—