Složení a technologické vlastnosti mléka získaného z ranního a večerního dojení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00128960" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00128960 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Složení a technologické vlastnosti mléka získaného z ranního a večerního dojení
Popis výsledku v původním jazyce
Produkce mléka a obsah jeho složek vykazuje v průběhu laktace, avšak i v průběhu dne určité změny (ŽIŽLAVSKÝ a MIKŠÍK, 1988). TEPLÝ et al. (1979) a KOUŘIMSKÁ et al. (2007) uvádějí při stabilních podmínkách chovu denní kolísání u množství mléka 1,10 kg, uobsahu tuku 0,75 % a u obsahu bílkovin 0,20 %. Množství mléka u krav se může vyjadřovat mnoha způsoby, například v kilogramech za laktaci nebo v kilogramech za den. V praxi se množství mléka uvádí za dojení. Skutečné množství mléka za laktaci je součetvšech množství v průběhu laktace (OUWELTJES, 1998). Nejčastěji se volí dojení dvakrát denně, avšak u dojnic s vysokou užitkovostí někteří chovatelé dojí třikrát i vícekrát denně (DOLEŽAL et al., 2000). Jak dále uvádí HERING et al. (2003) vícečetné dennídojení se využívá především v zahraničí, např. v USA je toto dojení využíváno asi u 30 % stád s mléčnou produkcí v případě velkokapacitních stájí je zastoupení tohoto systému stoprocentní. Z fyziologického hlediska je nezbytné dodržovat p
Název v anglickém jazyce
The chemical composition and technological properties of milk obtained from the morning and evening milking
Popis výsledku anglicky
Milk yield varies during lactation, following what is termed a lactation curve. ŽIŽLAVSKÝ and MIKŠÍK (1988) recorded changes in milk yield within a day, too. TEPLÝ et al. (1979) a KOUŘIMSKÁ et al. (2007) published variation within a day 1.10 kg in milk yield, 0.75 % in milk fat content and 0.20 % in milk protein content. Milk yield of cows can be expressed in many different ways, for instance, in kilograms per lactation or in kilograms per day. A practical parameter describing milk production is milk yield (kg) per milking. The object of experiment were 12 cows of Holstein cattle on the first lactation from the 100-day of lactation to 200-day of lactation. The samples of milk were collected from January to May 2007, once a month from the morning and evening milking (milking interval 12 h / 15 min.). The following parameters were monitored: milk production - milk yield (kg), milk protein production (kg), milk fat production (kg); milk composition - milk protein content (%), milk fat con
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—