Vypovídací schopnost ukazatele EVA ve vztahu k informačnímu obsahu tradičních výkonnostních ukazatelů u podniků českého potravinářského průmyslu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F06%3A00141685" target="_blank" >RIV/62156489:43310/06:00141685 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vypovídací schopnost ukazatele EVA ve vztahu k informačnímu obsahu tradičních výkonnostních ukazatelů u podniků českého potravinářského průmyslu.
Popis výsledku v původním jazyce
Volba tématu předkládaného příspěvku je motivována rostoucí popularitou ukazatele EVA a potřebou zefektivnit řídící proces firem českého potravinářského průmyslu. Podle stoupenců ukazatele přijetí principu ekonomické přidané hodnoty na všech úrovních podniku povede ke zvýšení efektivnosti řízení, alokace kapitálu a tím zvýšení hodnoty firmy. Ačkoli panuje poměrně široká shoda, že z teoretického hlediska EVA překonává tradiční výkonnostní ukazatele, závěry většiny empirických studií doposud neprokázaly exkluzivní postavení ukazatele EVA. Jeden ze standardně používaných empirických argumentů proti nadřazenosti EVA vychází ze statistického prozkoumání vzájemného vztahu mezi tradičními výkonnostními ukazateli na straně jedné a ukazatelem EVA na straně druhé. Navzdory většině výsledků realizovaných studií je (vzhledem ke specifikám českého potravinářského průmyslu) v tomto příspěvku testována hypotéza, že mezi ukazatelem EVA a tradičními výkonnostními ukazateli českých potravinářských podni
Název v anglickém jazyce
The Information Content of Economic Value Added of food-processing firms in the Czech Republic in the comparison with the information content of traditional performance metrics.
Popis výsledku anglicky
The topic of this paper is motivated by the increasing popularity of Economic Value Added (EVA) and by the need to make the managing process of Czech agribusiness firms more efficient. Through adoption of EVA principle, the proponents of EVA argue, thatEVA will lead to increased efficiency in the management and allocation of all assets and hence increased shareholder value. Though from the theoretical point of view EVA is seen as a superior performance metric, the results of the most empirical studiesdo not support this claim. One of the standard argument against EVA superiority results from the statistical survey of the relationship between EVA and traditional performance measures. Despite of the results of the most empirical studies this paper assumes (with regard to the specifics of Czech food processing sector) a difference in information content of EVA and traditional performance metrics. The intent of this article is to provide a simple regression test of the hypothesis that be
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AH - Ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP402%2F06%2FP206" target="_blank" >GP402/06/P206: Výzkum možností a mezí využití ukazatele EVA ve finančním řízení potravinářských podniků ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LIV
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
77-85
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—