Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vypovídací schopnost ukazatele EVA ve vztahu k informačnímu obsahu tradičních výkonnostních ukazatelů u podniků českého potravinářského průmyslu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F06%3A00141685" target="_blank" >RIV/62156489:43310/06:00141685 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vypovídací schopnost ukazatele EVA ve vztahu k informačnímu obsahu tradičních výkonnostních ukazatelů u podniků českého potravinářského průmyslu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Volba tématu předkládaného příspěvku je motivována rostoucí popularitou ukazatele EVA a potřebou zefektivnit řídící proces firem českého potravinářského průmyslu. Podle stoupenců ukazatele přijetí principu ekonomické přidané hodnoty na všech úrovních podniku povede ke zvýšení efektivnosti řízení, alokace kapitálu a tím zvýšení hodnoty firmy. Ačkoli panuje poměrně široká shoda, že z teoretického hlediska EVA překonává tradiční výkonnostní ukazatele, závěry většiny empirických studií doposud neprokázaly exkluzivní postavení ukazatele EVA. Jeden ze standardně používaných empirických argumentů proti nadřazenosti EVA vychází ze statistického prozkoumání vzájemného vztahu mezi tradičními výkonnostními ukazateli na straně jedné a ukazatelem EVA na straně druhé. Navzdory většině výsledků realizovaných studií je (vzhledem ke specifikám českého potravinářského průmyslu) v tomto příspěvku testována hypotéza, že mezi ukazatelem EVA a tradičními výkonnostními ukazateli českých potravinářských podni

  • Název v anglickém jazyce

    The Information Content of Economic Value Added of food-processing firms in the Czech Republic in the comparison with the information content of traditional performance metrics.

  • Popis výsledku anglicky

    The topic of this paper is motivated by the increasing popularity of Economic Value Added (EVA) and by the need to make the managing process of Czech agribusiness firms more efficient. Through adoption of EVA principle, the proponents of EVA argue, thatEVA will lead to increased efficiency in the management and allocation of all assets and hence increased shareholder value. Though from the theoretical point of view EVA is seen as a superior performance metric, the results of the most empirical studiesdo not support this claim. One of the standard argument against EVA superiority results from the statistical survey of the relationship between EVA and traditional performance measures. Despite of the results of the most empirical studies this paper assumes (with regard to the specifics of Czech food processing sector) a difference in information content of EVA and traditional performance metrics. The intent of this article is to provide a simple regression test of the hypothesis that be

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AH - Ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP402%2F06%2FP206" target="_blank" >GP402/06/P206: Výzkum možností a mezí využití ukazatele EVA ve finančním řízení potravinářských podniků ČR</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LIV

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    77-85

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus