Vztah mezi ekonomickou přidanou hodnotou (EVA)a tradičními výkonnostními ukazateli u podniků českého potravinářského průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F06%3A00160858" target="_blank" >RIV/62156489:43310/06:00160858 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vztah mezi ekonomickou přidanou hodnotou (EVA)a tradičními výkonnostními ukazateli u podniků českého potravinářského průmyslu
Popis výsledku v původním jazyce
Ekonomická přidaná hodnota (EVA) se v posledním období stala pojmem, kterému je ve světě podnikání a výzkumu věnována velká pozornost. Ačkoli panuje poměrně široká shoda, že z teoretického hlediska EVA překonává tradiční výkonnostní ukazatele, závěry většiny empirických studií doposud neprokázali exkluzivní postavení ukazatele EVA. Jeden ze standardně používaných empirických argumentů proti nadřazenosti EVA vychází ze statistického prozkoumání vzájemného vztahu mezi tradičními výkonnostními ukazateli nastraně jedné a ukazatelem EVA na straně druhé. Navzdory většině výsledků realizovaných studií je (vzhledem ke specifikám českého potravinářského průmyslu) v tomto příspěvku testována hypotéza, že mezi ukazatelem EVA a tradičními výkonnostními ukazateličeských potravinářských podniků neexistuje těsná lineární závislost, která by poukazovala na shodné vypovídací schopnosti zkoumaných ukazatelů pro vlastníky firmy. Použitý regresní model podporuje uvedenou hypotézu a ukazuje, že nelze uka
Název v anglickém jazyce
The relationship between Economic Value Added and traditional performance measures by firms in the Czech food-processing sector
Popis výsledku anglicky
In recent years economic value added (EVA) became very popular among managers and researchers as well. Though from the theoretical point of view EVA is seen as a superior performance metric, the results of the most empirical studies do not support this claim. One of the standard argument against EVA superiority results from the statistical survey of the relationship between EVA and traditional performance measures. Despite of the results of the most empirical studies this paper assumes (with regard to the specifics of Czech food processing sector) a difference in information content of EVA and traditional performance metrics. The intent of this article is to provide a simple regression test of the hypothesis that between EVA and traditional performancemetrics is not tight linear dependency, which would point out that EVA has the same information content as traditional performance measures. The regression results indicate in all cases a positive correspondence between EVA and financial
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
AH - Ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP402%2F06%2FP206" target="_blank" >GP402/06/P206: Výzkum možností a mezí využití ukazatele EVA ve finančním řízení potravinářských podniků ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Adaptace agrárního sektoru na změny vyvolané integračními a globalizačními procesy
ISBN
80-213-1580-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
49-54
Název nakladatele
ČZU
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Trhový Štěpánov
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—