Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Economic Value Added versus traditional performance measures by food-processing firms in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F08%3A00141688" target="_blank" >RIV/62156489:43310/08:00141688 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Economic Value Added versus traditional performance measures by food-processing firms in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper is devoted to today's very popular performance measure - Economic Value Added (EVA). The aim of this article is to investigate the relationship between Economic Value Added, traditional performance measures (Return on Assets ROA and Return onEquity ROE) and their ability to measure the creation of shareholder wealth of food-processing firms in the Czech Republic. The intent of this article is fulfilled by providing a simple regression tests of the hypothesis, that between EVA and traditionalperformance metrics there is not a tight linear dependency which would point out that EVA has the same information content as traditional performance measures and hypothesis, that the EVA measure is more associated with improved shareholder wealth thantraditional performance measures. The results of regression analysis indicate in all cases a positive correspondence between EVA and financial performance metrics and show higher quality information content of EVA indicator in the relatio

  • Název v anglickém jazyce

    Economic Value Added versus traditional performance measures by food-processing firms in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    This paper is devoted to today's very popular performance measure - Economic Value Added (EVA). The aim of this article is to investigate the relationship between Economic Value Added, traditional performance measures (Return on Assets ROA and Return onEquity ROE) and their ability to measure the creation of shareholder wealth of food-processing firms in the Czech Republic. The intent of this article is fulfilled by providing a simple regression tests of the hypothesis, that between EVA and traditionalperformance metrics there is not a tight linear dependency which would point out that EVA has the same information content as traditional performance measures and hypothesis, that the EVA measure is more associated with improved shareholder wealth thantraditional performance measures. The results of regression analysis indicate in all cases a positive correspondence between EVA and financial performance metrics and show higher quality information content of EVA indicator in the relatio

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AH - Ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP402%2F06%2FP206" target="_blank" >GP402/06/P206: Výzkum možností a mezí využití ukazatele EVA ve finančním řízení potravinářských podniků ČR</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Food and Agribusiness Management Review

  • ISSN

    1559-2448

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    1-17

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus