Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Is the price-cost margin affected by the market concentration? Evidence from the Czech food and beverages industry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F17%3A43911927" target="_blank" >RIV/62156489:43310/17:43911927 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.15208/beh.2017.19" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15208/beh.2017.19</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15208/beh.2017.19" target="_blank" >10.15208/beh.2017.19</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Is the price-cost margin affected by the market concentration? Evidence from the Czech food and beverages industry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The paper investigates the relationship between the market concentration and the price-cost margin in the Czech food processing industry during 2003-2014. Estimated econometric models with Fixed Effects supported hypothesis assuming the positive impact of the market concentration on the price-cost margin controlling for productivity. The increase in the productivity was associated with the increase of the price-cost margins. Based on the results, policy makers should promote market competition in the food processing industry, for example through the reduction of entry barriers. Another option worth consideration is to support R&amp;D activities potentially leading to market transformation and increase in efficiency.

  • Název v anglickém jazyce

    Is the price-cost margin affected by the market concentration? Evidence from the Czech food and beverages industry

  • Popis výsledku anglicky

    The paper investigates the relationship between the market concentration and the price-cost margin in the Czech food processing industry during 2003-2014. Estimated econometric models with Fixed Effects supported hypothesis assuming the positive impact of the market concentration on the price-cost margin controlling for productivity. The increase in the productivity was associated with the increase of the price-cost margins. Based on the results, policy makers should promote market competition in the food processing industry, for example through the reduction of entry barriers. Another option worth consideration is to support R&amp;D activities potentially leading to market transformation and increase in efficiency.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50202 - Applied Economics, Econometrics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Business and Economic Horizons

  • ISSN

    1804-1205

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    256-269

  • Kód UT WoS článku

    000441770900010

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85044263239