Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkce cukrové třtiny a cukru Dominikánské republiky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F23%3A43922892" target="_blank" >RIV/62156489:43310/23:43922892 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2023/PDF/34-38.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2023/PDF/34-38.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkce cukrové třtiny a cukru Dominikánské republiky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tento článek popisuje význam cukrové třtiny pro zemědělskou politiku Dominikánské republiky. V textu je popsána historie pěstování cukrové třtiny a její význam pro dominikánské hospodářství, především s ohledem na vývoj po roce 2000. Dominikánská republika v minulosti patřila mezi nejvýznamnější světové producenty cukru vyráběného z cukrové třtiny (4. místo 80. letech 20. století), nicméně vývoj po roce 1990 vedl k snížení celkového objemu produkce cukru. V textu jsou zachyceny nejenom historické reálie dominikánského cukrovarnického průmyslu, ale i trendy a faktory, které mají významný vliv na pěstování a zpracování cukrové třtiny a výroby cukru po roce 2000. V posledních letech Dominikánská republika ustupuje od monokulturního zemědělství, zaměřuje se i na kávu, kakao, tabák či banány. Podstatnou součástí Dominikánského hospodářství po roce 2000 je i cestovní ruch.

  • Název v anglickém jazyce

    Sugar Cane and Production of Sugar in Dominican Republic

  • Popis výsledku anglicky

    This article describes the importance of sugar cane in the agricultural policy of the Dominican Republic. The text describes the history of sugar cane growing and its importance for the Dominican economy, especially with regard to the developments after 2000. In the past, the Dominican Republic was one of the world&apos;s largest producers of sugar manufactured from sugar cane (4th place in the 1980s), however, the developments after 1990 led to a reduction in total sugar production. The text describes not only the historical background of the Dominican sugar industry, but also trends and factors that had a significant impact on sugar cane cultivation and processing and sugar production after 2000. In recent years, the Dominican Republic has moved away from monoculture agriculture, focusing also on coffee, cocoa, tobacco, and bananas. Tourism has also become an essential part of the Dominican economy after 2000.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

    1805-9708

  • Svazek periodika

    139

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    34-38

  • Kód UT WoS článku

    001000151100001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85146744900