Produkce cukrové třtiny a cukru Dominikánské republiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F23%3A43922892" target="_blank" >RIV/62156489:43310/23:43922892 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2023/PDF/34-38.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2023/PDF/34-38.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkce cukrové třtiny a cukru Dominikánské republiky
Popis výsledku v původním jazyce
Tento článek popisuje význam cukrové třtiny pro zemědělskou politiku Dominikánské republiky. V textu je popsána historie pěstování cukrové třtiny a její význam pro dominikánské hospodářství, především s ohledem na vývoj po roce 2000. Dominikánská republika v minulosti patřila mezi nejvýznamnější světové producenty cukru vyráběného z cukrové třtiny (4. místo 80. letech 20. století), nicméně vývoj po roce 1990 vedl k snížení celkového objemu produkce cukru. V textu jsou zachyceny nejenom historické reálie dominikánského cukrovarnického průmyslu, ale i trendy a faktory, které mají významný vliv na pěstování a zpracování cukrové třtiny a výroby cukru po roce 2000. V posledních letech Dominikánská republika ustupuje od monokulturního zemědělství, zaměřuje se i na kávu, kakao, tabák či banány. Podstatnou součástí Dominikánského hospodářství po roce 2000 je i cestovní ruch.
Název v anglickém jazyce
Sugar Cane and Production of Sugar in Dominican Republic
Popis výsledku anglicky
This article describes the importance of sugar cane in the agricultural policy of the Dominican Republic. The text describes the history of sugar cane growing and its importance for the Dominican economy, especially with regard to the developments after 2000. In the past, the Dominican Republic was one of the world's largest producers of sugar manufactured from sugar cane (4th place in the 1980s), however, the developments after 1990 led to a reduction in total sugar production. The text describes not only the historical background of the Dominican sugar industry, but also trends and factors that had a significant impact on sugar cane cultivation and processing and sugar production after 2000. In recent years, the Dominican Republic has moved away from monoculture agriculture, focusing also on coffee, cocoa, tobacco, and bananas. Tourism has also become an essential part of the Dominican economy after 2000.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Svazek periodika
139
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
34-38
Kód UT WoS článku
001000151100001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85146744900