Metody extrakce "volných aminokyselin" z půdy: přehled
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F04%3A00002184" target="_blank" >RIV/62156489:43410/04:00002184 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody extrakce "volných aminokyselin" z půdy: přehled
Popis výsledku v původním jazyce
Tento příspěvek shrnuje způsoby extrakce biologicky přístupných aminokyselin v půdě s použitím rozdílných vyluhovadel. Extrakce byly prováděny následujícími činidly: 80% a 20 % etanol; tetrachlormetan s acetonem nebo bez acetonu; voda; 0,1 N hydroxid barnatý; 0,5 N octan amonný; 0,2 M kyselina sírová; 0,01 M chlorid vápenatý; 2 M chlorid draselný a horká voda. Aplikován byl i elektroultrafiltrační postup. Byla zjištěna nízká účinnost extrakce při použití 80 % etanolu, použití 20 % etanolu, roztoku tetrachlormetanu, 0,1 N hydroxidu barnatého, 0,2 M kyseliny sírové a 2 M chloridu amonného vedlo k hydrolýze bílkovin a uvolňování buněčných aminokyselin. Při použití 0,01 M chloridu vápenatého nebo horké vody bylo vyluhováno značné množství organických sloučenin dusíku, elektroultrafiltrací byly aminokyseliny konvertovany na jiné sloučeniny. Koncentrace aminokyselin ve vodných výluzích půd nebo výluzích s použitím 0,5 N octanu amonného jsou považovány za nejlepší ukazatele rostlinami utilizo
Název v anglickém jazyce
Methods of free amino acids extraction from soil: a review
Popis výsledku anglicky
This review summarizes methods of bio-available amino acids extraction from soil using different extractants. Extraction was carried out with different extractants like 80 % and 20 % ethanol, carbon tetrachloride solution with or without acetone, water,0.1 N barium hydroxide, 0.5 N ammonium acetate, 0.2 M sulfuric acid, 0.01 M calcium chloride, 2 M potassium chloride, and hot water. Electro-ultrafiltration procedure was also used. The effectiveness of extraction with 80 % ethanol was low, 20 % ethanol,carbon tetrachloride solution, 0.1 N Ba(OH)2, 0.2 M H2SO4 and 2 M KCl caused hydrolysis of soil proteinaceous substances and released amino acid from cellular material. Using 0.01 M CaCl2, electro-ultrafiltration and hot water yielded a high molecular weight organic nitrogen pool. Concentration of amino acids in H2O or 0.5 N ammonium acetate leachates without associate hydrolysis appears to be the best indicator of natural availability of amino acids for plant roots.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP526%2F03%2FD058" target="_blank" >GP526/03/D058: Biologicky přístupné aminokyseliny v půdě pod lučními společenstvy Moravskoslezských Beskyd</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Život v pôde V
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
185-190
Název nakladatele
Ústav krajinnej ekológie SAV
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—