Biologicky přístupné aminokyseliny v půdě a význam jejich studia
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F11%3A00169852" target="_blank" >RIV/62156489:43410/11:00169852 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biologicky přístupné aminokyseliny v půdě a význam jejich studia
Popis výsledku v původním jazyce
Výzkum biologicky přístupných aminokyselin v půdě stále více nabývá na významu v řadě oblastí a vědních oborů (zemědělství a lesnictví, pedologie, ekologie) z důvodu jejich důležité úlohy v přímé výživě rostlin, regulaci výskytu rostlinných druhů (a to zejména ve vztahu k atmosférické depozici dusíku a klimatickým změnám), a z důvodu zpřesňování poznatků o koloběhu dusíku v terestrických ekosystémech. Zejména výskyt biologicky přístupných D-aminokyselin, které jsou toxické pro rostliny, byl doposud máloprostudován a představuje nový trend celosvětového výzkumu v oblasti věd o půdě a ekologii. Stanovení významu biologicky přístupných aminokyselin v půdě není pouze otázkou nejnovějších analytických metod, ale zejména způsobů vzorkování půd a extrakce. Snahou celosvětového výzkumu je především vývoj efektivního a současně šetrného způsobu extrakce biologicky přístupných půdních aminokyselin, který vyhovuje požadavkům ekologických studií. Článek se zabývá biologicky přístupnými aminokysel
Název v anglickém jazyce
Bioavailable amino acids in soil and significance of their study
Popis výsledku anglicky
Bioavailable amino acids (including protein amino acids, D-enantiomers of protein amino acids and other non-protein amino acids) form up to 1 % of total soil amino acids have been intensively studied for last two decades. Bioavailable amino acids may bedirectly taken up by plant roots without their previous mineralization. This is especially relevant in alpine, arcticand boreal areas, where the availability of mineral nitrogen is low, thus, amino acids are important in plant nutrition. Bioavailable amino acids are extracted from soil using a broad range of extractants and procedures; demineralized water is seen to be the most frequently used extracting agens. Only two works are related to bioavailable D-amino acids in soil and a small number of worksdealt with other bioavailable non-protein soil amino acids. D-amino acids are generally less mineralized by soil microorganisms compared to their L-counterparts, and after they are uptaken by roots cause toxicity to plants. Their occurenc
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
DF - Pedologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
105
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
661-666
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—