Kořenové exsudáty cukrové řepy: složení a význam jejich studia a Azetidin-2-karbozylová kyselna v cukrovce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F12%3A00184078" target="_blank" >RIV/62156489:43410/12:00184078 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kořenové exsudáty cukrové řepy: složení a význam jejich studia a Azetidin-2-karbozylová kyselna v cukrovce
Popis výsledku v původním jazyce
Cukry, organické kyselina aminokyseliny představují dominantní složky kořenových exsudátů rostlin. Produkce těchto látek kořeny cukrové řepy byla studována a v rámci těchto látek bylo celkově identifikovány 2 typy cukrů, 8 organických kyselin a 12 aminokyselin. Současný výzkum kořenové exsudace cukrové řepy je soustředěn na identifikaci významu organických kyselin, podílejících se na mobilizaci anorganicky vázaného fosforu a draslíku v půdě. Z těchto kyselin se ukázaly být významné kyselina šťavelová, oxaloctová nebo citronová, salicylová, citrajablečná a malonová. Význam kořenů cukrové řepy z hlediska zpřístupňování organicky vázaného fosforu v půdě prostřednictvím produkce extracelulární kyselé fosfomonoesterázy včetně významu tohoto zdroje z hlediska celkové výživy fosforem nebyl doposud evaluován ve světové vědecké literatuře. Výskyt toxické a teratogenní neproteinogenní azetidin-2-karboxylové kyseliny (AZ2K) ve stopách byl zaznamenán v řepě cukrové i kuchyňské. Tato kyselina se ta
Název v anglickém jazyce
Root exudates of sugar beet: composition and the significance of their study and azetidin-2-carboxylic acid in sugar beet.
Popis výsledku anglicky
Sugars, organic acids and amino acids are dominant components of plant root exudates. These compounds also occur in root exudates of sugar beet where 2 sugars, 8 organic acids and 12 amino acids were identified. Current research of sugar beet root exudates is focused to determine significance of organic acids in mobilization of inorganically bound phosphorus and potassium in soil. Oxalic, oxalacetic, citric, salicylic, citramalic or malonic acids were found to be significant in this aspect. The significance of extracellular produced acid phosphomonoesterase by sugar beet roots from the point of its role in total phosphorus nutrition was not evaluated in the World literature so far. Occurrence of toxic and terratogenic non-protein azetidin-2-carboxylicacid (AZ2K) in sugar beet and table beet in trace amount was reported in different works. This amino acid may enter food chains through direct consummation or transfer via byproducts of sucrose production to be used as a feed for livestoc
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
128
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
22-23
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—