Význam přirozené potravy prasete divokého (Sus scrofa) v podzimním a zimním období
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F17%3A43911829" target="_blank" >RIV/62156489:43410/17:43911829 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam přirozené potravy prasete divokého (Sus scrofa) v podzimním a zimním období
Popis výsledku v původním jazyce
Prase divoké je zcela přirozenou součástí evropských ekosystémů. Je velmi často diskutováno v souvislosti s přemnožením a problémy, které přináší pro kulturní krajinu a přirozené ekosystémy. V lesním prostředí je přirozeně prase divoké odkázáno na přirozenou potravu, ale v období lovecké sezóny je mu předkládána potrava uměle. Má tedy k dispozici širší škálu pro selekci potravy. Studie se zaměřuje na význam přirozených potravních složek prasete divokého (Sus scrofa) v podzimním a zimním období (lovecké sezóny) ve čtyřech vybraných oblastech České republiky s převažujícími dubovými porosty. Práce rovněž shrnuje vliv přikrmování, zejména kukuřicí a porovnává jednotlivé složky potravy v souvislosti s výživností. Preferovanou složkou potravy, bez ohledu na přikrmování, jsou žaludy dubu tvořící většinový podíl, a které zásadním způsobem ovlivňují potravní chování prasat v semenných rocích. Žaludy jsou rovněž velmi energeticky bohatou potravou srovnatelnou s kukuřicí, která je z předkládaných složek právě nejčastěji preferovaná. Prasata dokáží svým nejdominantnější postavením v konkurenci zkonzumovat všechny žaludy. Vždy však záleží na hustotě jejich populace a také všech ostatních kopytníků. Předkládaná potrava (kukuřice) je využívaná až po snížení biomasy žaludů a maximálně preferovaná po zkonzumování žaludů. Prasata vždy využívají jednu energeticky velmi bohatou složku.
Název v anglickém jazyce
The Importance of Wild Boar (Sus scrofa) Natural Food in Autumn and Winter Seasons
Popis výsledku anglicky
The wild boar is native species in the European ecosystems. It is often discussed for over-population and problems it causes for cultural landscape and ecosystems. Wild boar is consume natural diet in forests. In the hunting season, it is consume supplement diet. It has diverse diet. This study is focused on importance natural diet components for wild boars (Sus scrofa) from autumn to winter season (hunting season). For research were selected four sites with oak forests in the Czech Republic. It is summarizes influence of feeding, especially corns and compared individual components with nutrition. The acorns is prefer regardless feeding over another natural components and supplement diet. The acorn affects an impact for food selection in seed years. And it is energy-rich diet as maize. Maize is more prefered supplement diet. Wild boars are dominant competitor about acorns and they can use up all acorns. But it is dependent on density population wild boar and another ungulates. Supplement diet (predominant corn) is prefered after increase acorns biomass. Wild boars consumption one energy-rich diet component always.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10613 - Zoology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LD14052" target="_blank" >LD14052: Optimalizace hospodaření se zvěří ve vztahu k trvale udržitelnému lesnickému hospodaření</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Poľovnícky manažment a ochrana zveri 2017
ISBN
978-80-228-2992-2
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
23-26
Název nakladatele
Technická univerzita vo Zvolene
Místo vydání
Zvolen
Místo konání akce
Zvolen
Datum konání akce
4. 5. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—