Occurrence and Characterisation of Selected Bacterial Pathogens in the Intestinal Tract of Wild Boars Hunted in the Czech Republic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F19%3A43915427" target="_blank" >RIV/62156489:43410/19:43915427 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://wmrg.ldf.mendelu.cz/wcd/w-ldf-wmrg/wbs_2018_cp_final_2ku.pdf" target="_blank" >http://wmrg.ldf.mendelu.cz/wcd/w-ldf-wmrg/wbs_2018_cp_final_2ku.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Occurrence and Characterisation of Selected Bacterial Pathogens in the Intestinal Tract of Wild Boars Hunted in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
Presence of zoonotic pathogens in the intestines of food animals represents a potential source of meat contamination. Faeces of wild boars hunted in years 2014-2016 in 70 hunting areas in different parts of the Czech Republic were analysed for presence of selected pathogens by cultivation methods (ISO norms). Very low prevalence of Salmonella spp. (0.4%), E. coli O157 (0.8%) and L. monocytogenes (3.3%) was found (N=242), suggesting that the population of wild boar in the Czech Republic is not an important reservoir of these pathogens. However, the overall prevalence of thermotolerant campylobacters was 54.6% (N=606), with C. coli being the predominant species present in 46.9% of samples, followed by C. jejuni (13.4%). The results suggest that there's a significant probability of contamination of wild boar meat by campylobacters in the case that the gut content spills out on meat surface, emphasizing the importance of good shot placement and good practice during evisceration and further handling of the carcasses.
Název v anglickém jazyce
Occurrence and Characterisation of Selected Bacterial Pathogens in the Intestinal Tract of Wild Boars Hunted in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Presence of zoonotic pathogens in the intestines of food animals represents a potential source of meat contamination. Faeces of wild boars hunted in years 2014-2016 in 70 hunting areas in different parts of the Czech Republic were analysed for presence of selected pathogens by cultivation methods (ISO norms). Very low prevalence of Salmonella spp. (0.4%), E. coli O157 (0.8%) and L. monocytogenes (3.3%) was found (N=242), suggesting that the population of wild boar in the Czech Republic is not an important reservoir of these pathogens. However, the overall prevalence of thermotolerant campylobacters was 54.6% (N=606), with C. coli being the predominant species present in 46.9% of samples, followed by C. jejuni (13.4%). The results suggest that there's a significant probability of contamination of wild boar meat by campylobacters in the case that the gut content spills out on meat surface, emphasizing the importance of good shot placement and good practice during evisceration and further handling of the carcasses.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/VI20152020044" target="_blank" >VI20152020044: Multiplexní xMAP technologie pro komplexní detekci patogenních agens významných z pohledu zajištění ochrany zdraví lidí a zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
12th International Symposium on Wild Boar and Other Suids: Conference Proceeding
ISBN
978-80-7509-651-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
50-54
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Lázně Bělohrad
Datum konání akce
4. 9. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000484606500007