Termotolerantní Campylobacter spp. a jejich výskyt v potravinovém řetězci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873742" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873742 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Termotolerantní Campylobacter spp. a jejich výskyt v potravinovém řetězci
Popis výsledku v původním jazyce
Kampylobakterióza je onemocnění, které spadá celosvětově mezi nejčastější alimentární gastroenteritidy a je způsobeno termotolerantními bakteriemi Campylobacter spp. Nejvýznamnějšími druhy spojovanými s humánní infekcí jsou Campylobacter jejuni (C. jejuni), C. coli a C. lari. Hlavním rezervoárem kampylobakterů je trávicí trakt volně žijících i hospodářských zvířat, zejména se jedná o drůbež, prasata, skot, ovce, psy, kočky, volně žijící ptáky; z oblasti životního prostředí jsou to vodní zdroje. Kampylobaktery patří mezi časté kontaminanty potravin, jako je maso, syrové mléko, ryby, produkty rybolovu, mušle a pitná voda. Významnou roli v přenosu patogena na potravinu představuje křížová kontaminace při přípravě potravin v domácnosti u spotřebitele.
Název v anglickém jazyce
Thermotolerant Campylobacter spp. and their occurence in the food chain
Popis výsledku anglicky
Campylobacteriosis is worldwide one of the most common foodborne diseases (gastroenteritis). The disease is caused by thermotolerant bacteria Campylobacter spp. The most important species attributed to human infection are Campylobacter jejuni (C. jejuni), C. coli and C. lari. The main reservoir of campylobacters is digestive tract of both wild and domestic animals, especially poultry, pigs, cattle, sheep, dogs, cats and wild birds. Water sources represent an important environmental reservoir of campylobacters, too. Campylobacters frequently contaminate food like meat, raw milk, fish, seafood, and potable water. Cross contamination during handling of food in consumer's homes represents an important role in transmission of this pathogen.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
37-43
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—