Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Termotolerantní Campylobacter spp. a jejich výskyt v potravinovém řetězci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873742" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873742 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Termotolerantní Campylobacter spp. a jejich výskyt v potravinovém řetězci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kampylobakterióza je onemocnění, které spadá celosvětově mezi nejčastější alimentární gastroenteritidy a je způsobeno termotolerantními bakteriemi Campylobacter spp. Nejvýznamnějšími druhy spojovanými s humánní infekcí jsou Campylobacter jejuni (C. jejuni), C. coli a C. lari. Hlavním rezervoárem kampylobakterů je trávicí trakt volně žijících i hospodářských zvířat, zejména se jedná o drůbež, prasata, skot, ovce, psy, kočky, volně žijící ptáky; z oblasti životního prostředí jsou to vodní zdroje. Kampylobaktery patří mezi časté kontaminanty potravin, jako je maso, syrové mléko, ryby, produkty rybolovu, mušle a pitná voda. Významnou roli v přenosu patogena na potravinu představuje křížová kontaminace při přípravě potravin v domácnosti u spotřebitele.

  • Název v anglickém jazyce

    Thermotolerant Campylobacter spp. and their occurence in the food chain

  • Popis výsledku anglicky

    Campylobacteriosis is worldwide one of the most common foodborne diseases (gastroenteritis). The disease is caused by thermotolerant bacteria Campylobacter spp. The most important species attributed to human infection are Campylobacter jejuni (C. jejuni), C. coli and C. lari. The main reservoir of campylobacters is digestive tract of both wild and domestic animals, especially poultry, pigs, cattle, sheep, dogs, cats and wild birds. Water sources represent an important environmental reservoir of campylobacters, too. Campylobacters frequently contaminate food like meat, raw milk, fish, seafood, and potable water. Cross contamination during handling of food in consumer's homes represents an important role in transmission of this pathogen.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    37-43

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus