Problematika výskytu Campylobacter spp. u drůbeže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002202" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002202 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Problematika výskytu Campylobacter spp. u drůbeže
Popis výsledku v původním jazyce
Campylobacter spp. zejména Campylobacter jejuni a C. coli byly potvrzeny jako nejfrekventovanější původci alimentárních gastroenteritid ve světě. Rezervoárem těchto patogenů jsou nejen volně žijící zvířata, ale především významné druhy hospodářských zvířat a z nich pak zejména ptáci. Drůbež a drůbeží maso představují hlavní rizika pro humánní konzumenty. Přestože je Campylobacter senzitivní k naprosté většině fyzikálně-chemických faktorů, které jsou uplatňovány v potravinářských technologiích, jeho schopnost přežívat a množit se v potravinách živočišného původu je značná. Je nezbytně nutné odhalit a přesně definovat prvotní rezervoáry a zaměřit se především na hygienu a správnou výrobní praxi v prvovýrobě (na farmách).
Název v anglickém jazyce
Campylobacter spp. in poultry
Popis výsledku anglicky
Campylobacter spp. in particular Campylobacter jejuni and C. coli are some of the most frequent infectious agents of gastroenteritis in the world. They abound in a wide range of sites in animals, very important reservoirs are domestic and wild birds. Campylobacter strains can couse infections in their reproductive tracts which can lead to either abortion and/or infertility. Infections caused by Campylobacter spp. are one of the most frequent alimentary diseases both in developed and developing countries. Campylobacter jejuni is now recognized as one of the main cause of bacterial foodborne disease in many countries with Campylobacter coli less frequently implicated. Foods of animal origin, in particular poultry, have been identified as significant sources of this enteropathogen as a result of infection and contamination at the preharvest and harvest levels. Thought the pathogen seems to be rather sensitive and appears to have substantial requirements for survival and replication in foo
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník 36. česká drůbežářská konference s mezinárodní účastí Drůbež 2009
ISBN
978-80-7305-083-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
16. 10. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—