Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Problematika výskytu Campylobacter spp. u drůbeže

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002202" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002202 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Problematika výskytu Campylobacter spp. u drůbeže

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Campylobacter spp. zejména Campylobacter jejuni a C. coli byly potvrzeny jako nejfrekventovanější původci alimentárních gastroenteritid ve světě. Rezervoárem těchto patogenů jsou nejen volně žijící zvířata, ale především významné druhy hospodářských zvířat a z nich pak zejména ptáci. Drůbež a drůbeží maso představují hlavní rizika pro humánní konzumenty. Přestože je Campylobacter senzitivní k naprosté většině fyzikálně-chemických faktorů, které jsou uplatňovány v potravinářských technologiích, jeho schopnost přežívat a množit se v potravinách živočišného původu je značná. Je nezbytně nutné odhalit a přesně definovat prvotní rezervoáry a zaměřit se především na hygienu a správnou výrobní praxi v prvovýrobě (na farmách).

  • Název v anglickém jazyce

    Campylobacter spp. in poultry

  • Popis výsledku anglicky

    Campylobacter spp. in particular Campylobacter jejuni and C. coli are some of the most frequent infectious agents of gastroenteritis in the world. They abound in a wide range of sites in animals, very important reservoirs are domestic and wild birds. Campylobacter strains can couse infections in their reproductive tracts which can lead to either abortion and/or infertility. Infections caused by Campylobacter spp. are one of the most frequent alimentary diseases both in developed and developing countries. Campylobacter jejuni is now recognized as one of the main cause of bacterial foodborne disease in many countries with Campylobacter coli less frequently implicated. Foods of animal origin, in particular poultry, have been identified as significant sources of this enteropathogen as a result of infection and contamination at the preharvest and harvest levels. Thought the pathogen seems to be rather sensitive and appears to have substantial requirements for survival and replication in foo

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník 36. česká drůbežářská konference s mezinárodní účastí Drůbež 2009

  • ISBN

    978-80-7305-083-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    16. 10. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku