Lze urychlit předosevni přípravu a zvýšit výtěžnost osiva lipy malolisté (Tilia cordata Milí.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F23%3A43923728" target="_blank" >RIV/62156489:43410/23:43923728 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lze urychlit předosevni přípravu a zvýšit výtěžnost osiva lipy malolisté (Tilia cordata Milí.)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo ověřit, zdali fermentace semenného materiálu zefektivní předosevni přípravu lípy srdčité. Semenný materiál ze dvou zdrojů semen lípy byl podroben 7,14 a 21 dní anaerobní fermentaci a 10, 20 a 30 dní aerobní fermentaci; kontrolou bylo osivo po teplo-studené stratifikaci. Byl hodnocen obsah vody, klíčivost a hladina kyseliny abscisové v osivu a průběh vzcházení a morfologické parametry jednoletých semenáčků lípy vzešlých z testovaného osiva. Bylo zjištěno, že fermentované osivo má ve srovnání s osivem po teplo-studené stratifikaci vyšší klíčivost (cca 90 %), nízkou hladinu kyseliny abscisové (do 700 pmol/g) a vzešlé semenáčky dosahují větších morfologických parametrů. Semenný materiál je třeba sbírat ve voskové zralosti, dovlhčit jej, fermentovat bez přístupu vzduchu (anaerobní fáze) 7 dnů a následně s přístupem vzduchu (aerobní fáze) 10, 20 nebo 30 dnů. Fermentaci semenného materiálu lze ve srovnání s používanou stratifikací osiva urychlit přípravu semen k výsevu o 1 rok.
Název v anglickém jazyce
Is it possible to speed up the pre-sowing treatment and increase the seed yield of Tillia cordata Mill.?
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to verify whether the fermentation of seed material will make the pre-sowing treatment of lime-tree more efficient. Seed material from two lime seed sources was subjected to 7, 14 and 21 days of anaerobic fermentation and 10, 20 and 30 days of aerobic fermentation; the control treatment was seed after warm-cold stratification. The water content, germination capacity and abscisic acid content in the seed were found, as well as the course of emergence and morphological parameters of one-year-old lime seedlings that emerged from the tested seed. It was found that compared to the seed after warm-cold stratification, the fermented seed has a higher germination capacity (approx. 90%), a low abscisic acid content (up to 700 pmol/g) and the emerged seedlings reach larger morphological parameters. The seed material must be collected at waxy maturity, moistened, fermented without access to air (anaerobic phase) for 7 days and subsequently with access to air (aerobic phase) for 10, 20 or 30 days. Fermentation of the seed material can speed up the preparation of seeds for sowing by 1 year compared to the used seed stratification.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40102 - Forestry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230330" target="_blank" >QJ1230330: Stabilizace lesních ekosystémů vyváženým poměrem přirozené a umělé obnovy lesa</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Lesné semenárstvo, škôlkarstvo a pestovanie lesa 2023: Zborník referátov
ISBN
978-80-972697-4-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
13-25
Název nakladatele
Združenie lesných škôlkarov Slovenskej republiky
Místo vydání
Snina
Místo konání akce
Liptovský Ján
Datum konání akce
21. 6. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—