Předosevní příprava lípy malolisté a jilmu horského fermentací semenného materiálu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F24%3A43924861" target="_blank" >RIV/62156489:43410/24:43924861 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.ctpz.cz/media/upload/1720506020_lesy-final-vhodnejsi-volba.pdf" target="_blank" >https://www.ctpz.cz/media/upload/1720506020_lesy-final-vhodnejsi-volba.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Předosevní příprava lípy malolisté a jilmu horského fermentací semenného materiálu
Popis výsledku v původním jazyce
Byla testována fermentace semenného materiálu jako alternativa k předosevní přípravě lípy malolisté a jilmu horskému. Bylo zjištěno, že fermentované osivo má vyšší klíčivost semen a vzcházivost semenáčků, semenáčky jsou vyšší a mají silnější kořenový krček, a to vše oproti osivu a semenáčkům vzešlých ze semen po teplostudené stratifikaci nebo po výsevu za zelena. Proto je doporučeno semenný materiál před fermentací dovlhčit, u lípy následně fermentovat anaerobně při 35-39 oC po dobu 7 dnů a aerobně při 20-25 oC po dobu 10-30 dnů; u jilmu je třeba anaerobní fázi zkrátit na 5 dnů, aerobní fázi ponechat pouze 10denní.
Název v anglickém jazyce
Pre-sowing treatment of small-leaved lime and mountain elm by fermentation of seed material
Popis výsledku anglicky
The fermentation of seed material was tested as an alternative to the pre-sowing treatment of small-leaved lime and mountain elm. Fermented seed has been found to have higher seed germination capacity and seedling emergence rate, seedlings are taller and have a thicker root collar, all compared to seed and seedlings grown from seeds after warm-cold stratification or after sowing of immature seeds in green stage. Therefore, it is recommended to moisten the seed material before fermentation, and for lime to ferment anaerobically at 35-39 oC for 7 days and aerobically at 20-25 oC for 10-30 days; for elm, the anaerobic phase should be shortened to 5 days, the aerobic phase should be kept for only 10 days.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40102 - Forestry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230330" target="_blank" >QJ1230330: Stabilizace lesních ekosystémů vyváženým poměrem přirozené a umělé obnovy lesa</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální problematika lesního školkařství ČR v roce 2024: sborník příspěvků ze semináře
ISBN
978-80-908196-5-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
7-10
Název nakladatele
Sdružení lesních školkařů ČR
Místo vydání
Tečovice
Místo konání akce
Starý Dvůr
Datum konání akce
14. 2. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—