Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Předosevní příprava lípy malolisté a jilmu horského fermentací semenného materiálu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F24%3A43924861" target="_blank" >RIV/62156489:43410/24:43924861 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ctpz.cz/media/upload/1720506020_lesy-final-vhodnejsi-volba.pdf" target="_blank" >https://www.ctpz.cz/media/upload/1720506020_lesy-final-vhodnejsi-volba.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Předosevní příprava lípy malolisté a jilmu horského fermentací semenného materiálu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byla testována fermentace semenného materiálu jako alternativa k předosevní přípravě lípy malolisté a jilmu horskému. Bylo zjištěno, že fermentované osivo má vyšší klíčivost semen a vzcházivost semenáčků, semenáčky jsou vyšší a mají silnější kořenový krček, a to vše oproti osivu a semenáčkům vzešlých ze semen po teplostudené stratifikaci nebo po výsevu za zelena. Proto je doporučeno semenný materiál před fermentací dovlhčit, u lípy následně fermentovat anaerobně při 35-39 oC po dobu 7 dnů a aerobně při 20-25 oC po dobu 10-30 dnů; u jilmu je třeba anaerobní fázi zkrátit na 5 dnů, aerobní fázi ponechat pouze 10denní.

  • Název v anglickém jazyce

    Pre-sowing treatment of small-leaved lime and mountain elm by fermentation of seed material

  • Popis výsledku anglicky

    The fermentation of seed material was tested as an alternative to the pre-sowing treatment of small-leaved lime and mountain elm. Fermented seed has been found to have higher seed germination capacity and seedling emergence rate, seedlings are taller and have a thicker root collar, all compared to seed and seedlings grown from seeds after warm-cold stratification or after sowing of immature seeds in green stage. Therefore, it is recommended to moisten the seed material before fermentation, and for lime to ferment anaerobically at 35-39 oC for 7 days and aerobically at 20-25 oC for 10-30 days; for elm, the anaerobic phase should be shortened to 5 days, the aerobic phase should be kept for only 10 days.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40102 - Forestry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230330" target="_blank" >QJ1230330: Stabilizace lesních ekosystémů vyváženým poměrem přirozené a umělé obnovy lesa</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální problematika lesního školkařství ČR v roce 2024: sborník příspěvků ze semináře

  • ISBN

    978-80-908196-5-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    7-10

  • Název nakladatele

    Sdružení lesních školkařů ČR

  • Místo vydání

    Tečovice

  • Místo konání akce

    Starý Dvůr

  • Datum konání akce

    14. 2. 2024

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku