Biodiverzita rostlin -- využití genetických zdrojů v České republice méně pěstovaných druhů ovocných dřevin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F04%3A00002386" target="_blank" >RIV/62156489:43510/04:00002386 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Plant Biodiversity -- the Utilisation of Gene Sources of Less-commonly Cultivated Species of Fruit Woody Plants in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
Less wide-spread fruit species are easy to grow and they regularly bear fruit of high biological value. At the gene pool plot of the Faculty of Horticulture MUAF Brno there are concentrated many varieties and genotypes of selected fruit species: quince (Cydonia oblonga Mill), sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.), cornelian cherry (Cornus mas L.), blue honeysuckle (Lonicera caerulea L.). These genetic resources are evaluated according to their morphologic and commercial characteristics and health condition. On the basis of the obtained results the varieties with optimal specific properties are selected (higher resistance to frost, better storability, high yield etc.). On the basis of the evaluated properties of varieties or genotypes it is possible to decide about their use for commercial purposes, for canning industry, as a source of properties for breeding, as a reclamation species etc.
Název v anglickém jazyce
Plant Biodiversity -- the Utilisation of Gene Sources of Less-commonly Cultivated Species of Fruit Woody Plants in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Less wide-spread fruit species are easy to grow and they regularly bear fruit of high biological value. At the gene pool plot of the Faculty of Horticulture MUAF Brno there are concentrated many varieties and genotypes of selected fruit species: quince (Cydonia oblonga Mill), sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.), cornelian cherry (Cornus mas L.), blue honeysuckle (Lonicera caerulea L.). These genetic resources are evaluated according to their morphologic and commercial characteristics and health condition. On the basis of the obtained results the varieties with optimal specific properties are selected (higher resistance to frost, better storability, high yield etc.). On the basis of the evaluated properties of varieties or genotypes it is possible to decide about their use for commercial purposes, for canning industry, as a source of properties for breeding, as a reclamation species etc.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Book of Abstracts, Food Safety and Security, NATO Advanced Research Workshop
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
24-25
Název nakladatele
—
Místo vydání
Lake Issyk-Kul, Kyrgyzstan
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—