Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Větrání chladírenských komor pro jablka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F05%3A00087902" target="_blank" >RIV/62156489:43510/05:00087902 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Větrání chladírenských komor pro jablka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fresh commodities constantly lose water to the surrounding environment. Fruit which require prompt cooling after harvest, and storage at a controlled, constant temperature, must be held in refrigerated storage. In conventional refrigerated storage roomsthe tree factors which must be controlled are temperature, relative humidity and air movement. It is important to maintain a high vapor pressure, and as small a vapor pressure differential between the stored product and the storage air as possible if drying is to be avoided. Effective ways of accomplishing this are rapid equalization of product and air temperature, maintenance of as high relative humidity in the storage room air as the product will tolerate, and no more air movement than required for even temperature distribution.

  • Název v anglickém jazyce

    Ventilation in cold-storage rooms

  • Popis výsledku anglicky

    Plodiny v čerstvém stavu trvale uvolňují vodní páru do okolního prostředí. Proto potřebuje ovoce rychlé zchlazení po sklizni a při skladování stále řídit teplotu, která musí být udržována v chladírenském skladování. V běžných chladírenských komorách jsoutři faktory, které musí být řízeny -- teplota, relativní vlhkost a pohyb vzduchu. Je důležité udržet vysoký tlak vodní páry a malou diferenci tlaku vodní páry mezi skladovaným produktem a okolním vzduchem tak, aby se nenavodilo vysušování. Účinnou cestoudosažení je rovnováha mezi produktem a teplotou vzduchu, udržení vysoké relativní vlhkosti v chladírenské komoře a pohybu vzduchu, který má být jen tak malý, aby došlo k jeho stejnoměrnému rozdělení.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4116" target="_blank" >QF4116: Tvorba skladovatelných odrůd jablek s odolností proti skládkovým chorobám</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    34-35

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus