Antioxidační aktivita obsahových látek rodu Rheum L.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00116273" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00116273 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant activity of Rheum L. genus containing substance
Popis výsledku v původním jazyce
Rheum L. belongs to collection of classified genetic resources at Faculty of Horticulture Lednice, Mendel University of Agriculture and Forestry Brno. Rheum L. is medicinal plant and delicate vegetable, from which edible petioles are used. Edible petioles are significant resources of antioxidant compounds. Total antioxidant capacity (TAC) was evaluated from 20 handouts. Ascorbic acid is ranked among important antioxidants. These were analysed by method of liquid chromatography (HPLC). Unfavourable influence on quality of product is dependent on amount of oxalic acid. The amount of oxalic acid was analysed by photoluminescence detection, antioxidant capacity is represented as equivalent of used standard Trolox.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant activity of Rheum L. genus containing substance
Popis výsledku anglicky
Rheum L. belongs to collection of classified genetic resources at Faculty of Horticulture Lednice, Mendel University of Agriculture and Forestry Brno. Rheum L. is medicinal plant and delicate vegetable, from which edible petioles are used. Edible petioles are significant resources of antioxidant compounds. Total antioxidant capacity (TAC) was evaluated from 20 handouts. Ascorbic acid is ranked among important antioxidants. These were analysed by method of liquid chromatography (HPLC). Unfavourable influence on quality of product is dependent on amount of oxalic acid. The amount of oxalic acid was analysed by photoluminescence detection, antioxidant capacity is represented as equivalent of used standard Trolox.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Habán, M.; Otepka, P. (edit) Book of Scientific Papers and Abstracts : 1st International Scientific Conference on Medicinal, Aromatic and Spice Plants, December 5 -- 6, 2007, Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovak Republic
ISBN
978-80-8069-973-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
199-200
Název nakladatele
Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovak Republic
Místo vydání
SPU, Nitra
Místo konání akce
SPU Nitra
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—