Antioxidant properties of chitosan based edible films with addition of sweet potato extract
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879234" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879234 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant properties of chitosan based edible films with addition of sweet potato extract
Popis výsledku v původním jazyce
The main aim of this study was to prepare chitosan edible films enriched with natural water extracts from sweet potato in different concentrations. Prepared edible films were tested by following analyses: total polyphenols content (TPC) and for determination of antioxidant activity the ferric reducing antioxidant power (FRAP). There was found that the amount of polyphenols was highest in the sample 40CHLSP (0.228 mg gallic acid/g) and the highest antioxidant activity was determined in sample 30CHLSP (1.047 umol Trolox/g). The results shown possible application as an active packaging due to the presence of phenols and antioxidant compounds, which can improve the shelf life of packaged foodstuffs.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant properties of chitosan based edible films with addition of sweet potato extract
Popis výsledku anglicky
The main aim of this study was to prepare chitosan edible films enriched with natural water extracts from sweet potato in different concentrations. Prepared edible films were tested by following analyses: total polyphenols content (TPC) and for determination of antioxidant activity the ferric reducing antioxidant power (FRAP). There was found that the amount of polyphenols was highest in the sample 40CHLSP (0.228 mg gallic acid/g) and the highest antioxidant activity was determined in sample 30CHLSP (1.047 umol Trolox/g). The results shown possible application as an active packaging due to the presence of phenols and antioxidant compounds, which can improve the shelf life of packaged foodstuffs.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
350-358
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—