Charakteristika karagenanových a chitosanových obalů s přídavkem rostlinných extraktů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879233" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879233 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristika karagenanových a chitosanových obalů s přídavkem rostlinných extraktů
Popis výsledku v původním jazyce
Hlavním cílem této studie bylo vyrobit jedlé obaly na bázi chitosanu a karagenanu s přídavkem modrého čaje (Clitoria ternatea) a červeného zelí (Brassica oleracea). Obaly byly analyzovány metodou FRAP (ferric reducing antioxidant power) pro stanovení antioxidační aktivity, měřením tloušťky a textury. Nejlepší antioxidační aktivita byla zjištěna u vzorků CHLMČ (1,46 umol Trolox/g) a CHLČZ (1,26 umol Trolox/g). Pružnost byla nejvyšší u vzorku CHL (127,66 %) a nejnižší u vzorku KAR (96,43 %). Největší vliv na studované vlastnosti připravených jedlých fólií nemá přídavek přírodních extraktů, ale základní matrice používaná pro výrobu fólií. V budoucích studiích by měl být studován vyšší přídavek extraktů z Clitoria ternatea stejně jako Brassica oleracea a jejich vliv na připravené jedlé filmy z karagenanu a chitosanu.
Název v anglickém jazyce
Characterization of carrageenan and chitosan edible packaging with the addition of natural extracts
Popis výsledku anglicky
The main aim of this study was to produce edible packaging based on chitosan and carrageenan with the addition of blue tea (Clitoria ternatea) and red cabbage (Brassica oleracea). The packaging were analyzed by FRAP method (ferric reducing antioxidant power) for the determination of antioxidant acivity and by measuring of thickness and breaking strain by texturometer. The best antioxidant activity was found in samples CHLMČ (1,46 umol Trolox/g) and CHLČZ (1,26 umol Trolox/g). The breaking strain was highest in sample CHL (127,66 %) and lowest in sample KAR (96,43 %). The highest impact on studied properties of prepared edible films not have the addition of natural extracts, but the basic matrices used for films production. In future studies the higher addition of extracts from Clitoria ternatea same as Brassica oleracea and their impact on prepared edible carrageenan and chitosan films should be studied.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXIII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-851-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
20-22
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
14. 6. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—