Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakteristika karagenanových a chitosanových obalů s přídavkem rostlinných extraktů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879233" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879233 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/KMVP%202021_Sborn%C3%ADk.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakteristika karagenanových a chitosanových obalů s přídavkem rostlinných extraktů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hlavním cílem této studie bylo vyrobit jedlé obaly na bázi chitosanu a karagenanu s přídavkem modrého čaje (Clitoria ternatea) a červeného zelí (Brassica oleracea). Obaly byly analyzovány metodou FRAP (ferric reducing antioxidant power) pro stanovení antioxidační aktivity, měřením tloušťky a textury. Nejlepší antioxidační aktivita byla zjištěna u vzorků CHLMČ (1,46 umol Trolox/g) a CHLČZ (1,26 umol Trolox/g). Pružnost byla nejvyšší u vzorku CHL (127,66 %) a nejnižší u vzorku KAR (96,43 %). Největší vliv na studované vlastnosti připravených jedlých fólií nemá přídavek přírodních extraktů, ale základní matrice používaná pro výrobu fólií. V budoucích studiích by měl být studován vyšší přídavek extraktů z Clitoria ternatea stejně jako Brassica oleracea a jejich vliv na připravené jedlé filmy z karagenanu a chitosanu.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of carrageenan and chitosan edible packaging with the addition of natural extracts

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of this study was to produce edible packaging based on chitosan and carrageenan with the addition of blue tea (Clitoria ternatea) and red cabbage (Brassica oleracea). The packaging were analyzed by FRAP method (ferric reducing antioxidant power) for the determination of antioxidant acivity and by measuring of thickness and breaking strain by texturometer. The best antioxidant activity was found in samples CHLMČ (1,46 umol Trolox/g) and CHLČZ (1,26 umol Trolox/g). The breaking strain was highest in sample CHL (127,66 %) and lowest in sample KAR (96,43 %). The highest impact on studied properties of prepared edible films not have the addition of natural extracts, but the basic matrices used for films production. In future studies the higher addition of extracts from Clitoria ternatea same as Brassica oleracea and their impact on prepared edible carrageenan and chitosan films should be studied.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXIII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-851-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    20-22

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    14. 6. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku