Edible/biodegradable packaging with the addition of Beluga lentils powder: antioxidant activity properties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880073" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880073 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/KMVP%202022_Sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/KMVP%202022_Sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Edible/biodegradable packaging with the addition of Beluga lentils powder: antioxidant activity properties
Popis výsledku v původním jazyce
The main aim of the research was to apply black lentils (Beluga) in the form of powder to the carrageenan and chitosan packaging. For the preparation of packaging the following concentrations were used: 1, 1.5 and 2 % of Beluga lentils powder. The prepared packaging materials were analysed by FRAP method (ferric reducing antioxidant power) and DPPH method (2,2,-diphenyl-1-picrylhydrazyl) to monitor the antioxidant activity. The highest antioxidant activity detected by FRAP method was found in the samples with the highest concentrations of Beluga lentils powder: KP2% (4,877 -> 0,257 umol Trolox/g) and CHP2% (4,093 -> 0,126 umol Trolox/g) and the same samples had the highest antioxidant activity measured by DPPH method, but there was more significant difference: KP2% (60,87 -> 3,96 %), CHP2% (81,12 -> 4,30 %). There was found that not only the addition of Beluga lentils powder, but the basic matrices (chitosan or carrageenan) had the impact to antioxidant activity. The study can be very useful for further investigations since our experiment showed the possibility to use Beluga lentils powder in the production of edible or biodegradable packaging.
Název v anglickém jazyce
Edible/biodegradable packaging with the addition of Beluga lentils powder: antioxidant activity properties
Popis výsledku anglicky
The main aim of the research was to apply black lentils (Beluga) in the form of powder to the carrageenan and chitosan packaging. For the preparation of packaging the following concentrations were used: 1, 1.5 and 2 % of Beluga lentils powder. The prepared packaging materials were analysed by FRAP method (ferric reducing antioxidant power) and DPPH method (2,2,-diphenyl-1-picrylhydrazyl) to monitor the antioxidant activity. The highest antioxidant activity detected by FRAP method was found in the samples with the highest concentrations of Beluga lentils powder: KP2% (4,877 -> 0,257 umol Trolox/g) and CHP2% (4,093 -> 0,126 umol Trolox/g) and the same samples had the highest antioxidant activity measured by DPPH method, but there was more significant difference: KP2% (60,87 -> 3,96 %), CHP2% (81,12 -> 4,30 %). There was found that not only the addition of Beluga lentils powder, but the basic matrices (chitosan or carrageenan) had the impact to antioxidant activity. The study can be very useful for further investigations since our experiment showed the possibility to use Beluga lentils powder in the production of edible or biodegradable packaging.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXIV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-869-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
11-13
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 6. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—