Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Edible/biodegradable packaging with the addition of Beluga lentils powder: antioxidant activity properties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880073" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880073 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/KMVP%202022_Sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/KMVP%202022_Sbornik.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Edible/biodegradable packaging with the addition of Beluga lentils powder: antioxidant activity properties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The main aim of the research was to apply black lentils (Beluga) in the form of powder to the carrageenan and chitosan packaging. For the preparation of packaging the following concentrations were used: 1, 1.5 and 2 % of Beluga lentils powder. The prepared packaging materials were analysed by FRAP method (ferric reducing antioxidant power) and DPPH method (2,2,-diphenyl-1-picrylhydrazyl) to monitor the antioxidant activity. The highest antioxidant activity detected by FRAP method was found in the samples with the highest concentrations of Beluga lentils powder: KP2% (4,877 -&gt; 0,257 umol Trolox/g) and CHP2% (4,093 -&gt; 0,126 umol Trolox/g) and the same samples had the highest antioxidant activity measured by DPPH method, but there was more significant difference: KP2% (60,87 -&gt; 3,96 %), CHP2% (81,12 -&gt; 4,30 %). There was found that not only the addition of Beluga lentils powder, but the basic matrices (chitosan or carrageenan) had the impact to antioxidant activity. The study can be very useful for further investigations since our experiment showed the possibility to use Beluga lentils powder in the production of edible or biodegradable packaging.

  • Název v anglickém jazyce

    Edible/biodegradable packaging with the addition of Beluga lentils powder: antioxidant activity properties

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of the research was to apply black lentils (Beluga) in the form of powder to the carrageenan and chitosan packaging. For the preparation of packaging the following concentrations were used: 1, 1.5 and 2 % of Beluga lentils powder. The prepared packaging materials were analysed by FRAP method (ferric reducing antioxidant power) and DPPH method (2,2,-diphenyl-1-picrylhydrazyl) to monitor the antioxidant activity. The highest antioxidant activity detected by FRAP method was found in the samples with the highest concentrations of Beluga lentils powder: KP2% (4,877 -&gt; 0,257 umol Trolox/g) and CHP2% (4,093 -&gt; 0,126 umol Trolox/g) and the same samples had the highest antioxidant activity measured by DPPH method, but there was more significant difference: KP2% (60,87 -&gt; 3,96 %), CHP2% (81,12 -&gt; 4,30 %). There was found that not only the addition of Beluga lentils powder, but the basic matrices (chitosan or carrageenan) had the impact to antioxidant activity. The study can be very useful for further investigations since our experiment showed the possibility to use Beluga lentils powder in the production of edible or biodegradable packaging.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXIV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-869-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    11-13

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 6. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku