Hodnocení antioxidační aktivity jahod balených v chitosanovém obalu s přídavkem extraktu Clitoria ternatea
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879441" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879441 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení antioxidační aktivity jahod balených v chitosanovém obalu s přídavkem extraktu Clitoria ternatea
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce je zhodnotit změny antioxidační aktivity čerstvě krájených jahod, které byly baleny v chitosanovém obalu s přídavkem extraktu Clitoria ternatea, tzv. modrého čaje a dále pouze v chitosanovém obalu bez extraktu a kontrolní vzorky bez použití obalu. Takto připravené vzorky byly skadovány v lednici při teplotě +4°C po dobu 7 dnů. K řešení byly použity metody FRAP (ferric reducing antioxidant power), DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) a celkového stanovení polyfenolů (TPC), vždy 0., 2. a 7. den skladování. Ze získaných výsledků vyplývá, že při stanovení antioxidační aktivity metodou FRAP po 7 dnech skladování byla nejvyšší hodnota 13,62 - 0,18 umol Trolox/g u vzorku jahod balených do chitosanového obalu s přídavkem extraktu modrého čaje, zatímco u analýz DPPH a TPC byly nejvyšší hodnoty u vzorků jahod bez obalu. Během skladování také bylo u vzorků pozorováno kolísání antioxidační aktivity, tedy u většiny vzorků nebyl pozorován trend snižování nebo zvyšování. K tomu dochází díky rozdílným aktivitám enzymů ve vzorcích. Použití filmů představuje možné použití chitosanových obalů při balení potravin, kdy v dalších výzkumech mohou být použity obaly s vyšší koncentrací extraktu modrého čaje, který je zdrojem antioxidačních látek.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of antioxidant activity of strawberries packaged in chitosan coatings with the addition of Clitoria ternatea extract
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to evaluate changes in antioxidant activity of freshly sliced strawberries, that were packed in chitosan packaging with the addition of Clitoria ternatea extract, so-called blue tea and further only in chitosan packaging without extract and control samples without packaging. The prepared samples were stored in a refrigerator at + 4 ° C for 7 days. The methods of FRAP (ferric reducing antioxidant power), DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) and total determination of polyphenols (TPC) were used for the solution, always on the zero day, 2nd and 7th day of storage. The obtained results showed that determining the antioxidant activity by FRAP after 7 days of storage, resulted in the highest value 13.62 - 0.18 umol Trolox /g of the sample of strawberries packed in chitosan packaging with the addition of blue tea extract, DPPH and TPC analyzes showed the highest values for unpackaged strawberry samples. During storage, fluctuations in antioxidant activity were also observed in the samples, i.e. no trend of decreasing or increasing was observed. This is due to the different activities of enzymes in samples. The use of films represents the possible use of chitosan packaging in food packaging, where packaging with a higher concentration of blue tea extract, which is a source of antioxidants, can be used in further research.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů sdělení z on-line Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2021
ISBN
978-80-7592-102-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
149-152
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 5. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—