Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení antioxidační aktivity jahod balených v chitosanovém obalu s přídavkem extraktu Clitoria ternatea

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879441" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879441 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení antioxidační aktivity jahod balených v chitosanovém obalu s přídavkem extraktu Clitoria ternatea

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce je zhodnotit změny antioxidační aktivity čerstvě krájených jahod, které byly baleny v chitosanovém obalu s přídavkem extraktu Clitoria ternatea, tzv. modrého čaje a dále pouze v chitosanovém obalu bez extraktu a kontrolní vzorky bez použití obalu. Takto připravené vzorky byly skadovány v lednici při teplotě +4°C po dobu 7 dnů. K řešení byly použity metody FRAP (ferric reducing antioxidant power), DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) a celkového stanovení polyfenolů (TPC), vždy 0., 2. a 7. den skladování. Ze získaných výsledků vyplývá, že při stanovení antioxidační aktivity metodou FRAP po 7 dnech skladování byla nejvyšší hodnota 13,62 - 0,18 umol Trolox/g u vzorku jahod balených do chitosanového obalu s přídavkem extraktu modrého čaje, zatímco u analýz DPPH a TPC byly nejvyšší hodnoty u vzorků jahod bez obalu. Během skladování také bylo u vzorků pozorováno kolísání antioxidační aktivity, tedy u většiny vzorků nebyl pozorován trend snižování nebo zvyšování. K tomu dochází díky rozdílným aktivitám enzymů ve vzorcích. Použití filmů představuje možné použití chitosanových obalů při balení potravin, kdy v dalších výzkumech mohou být použity obaly s vyšší koncentrací extraktu modrého čaje, který je zdrojem antioxidačních látek.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of antioxidant activity of strawberries packaged in chitosan coatings with the addition of Clitoria ternatea extract

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the work was to evaluate changes in antioxidant activity of freshly sliced strawberries, that were packed in chitosan packaging with the addition of Clitoria ternatea extract, so-called blue tea and further only in chitosan packaging without extract and control samples without packaging. The prepared samples were stored in a refrigerator at + 4 ° C for 7 days. The methods of FRAP (ferric reducing antioxidant power), DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) and total determination of polyphenols (TPC) were used for the solution, always on the zero day, 2nd and 7th day of storage. The obtained results showed that determining the antioxidant activity by FRAP after 7 days of storage, resulted in the highest value 13.62 - 0.18 umol Trolox /g of the sample of strawberries packed in chitosan packaging with the addition of blue tea extract, DPPH and TPC analyzes showed the highest values for unpackaged strawberry samples. During storage, fluctuations in antioxidant activity were also observed in the samples, i.e. no trend of decreasing or increasing was observed. This is due to the different activities of enzymes in samples. The use of films represents the possible use of chitosan packaging in food packaging, where packaging with a higher concentration of blue tea extract, which is a source of antioxidants, can be used in further research.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník souhrnů sdělení z on-line Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2021

  • ISBN

    978-80-7592-102-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    149-152

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 5. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku